HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szépségápolás > Antioxidánsok - nemcsak az öregedés ellen

t: 2630

Antioxidánsok - nemcsak az öregedés ellen

A szervezetben felszabaduló szabad gyökök megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinek, zsírok és egyéb genetikai anyagok. Ez az összekapcsolódás a sejtek károsodásához vezet, mely károsodás újabb szabad gyökök felszabadulását eredményezi. Sejtjeink tehát egész életünk folyamán ki vannak téve a szabad gyökök által okozott károsodásnak, mely nem csupán szépségünket, de akár életünket is veszélyeztetheti. Tudósok bizonyítékokkal is alátámasztották, hogy számos, az öregséggel összefüggő degeneratív betegség a szabad gyökökkel is kapcsolatba hozható. Ezek az instabil molekulák roncsolják a bőrszövetet, károsítják a szöveteket, megnehezítik a sejtek önregenerálódását. Ezzel nem csak a bőr öregedésének, hanem akár a rák, az izületi gyulladások, az asztma, bizonyos szívbetegségek, a szenilitás, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a degeratív szembetegségek okozói is lehetnek.Feltételezéseink szerint a szervezetbe juttatott antioxidánsok segíthetnek a fent említett betegségek megelőzésében, illetve lassíthatják az öregedés folyamatát.
Az antioxidánsok típusai

Természetes antioxidánsok

Az antioxidánsok számos változata fellelhető a különböző élelmiszerekben:
E-vitamin
forrás: növényi olajok, búzacsíra, levélzöldségek, tojássárgája, margarin, hüvelyes zöldségek
C-vitamin
forrás: citrusfélék, paradicsom, káposzta, zöldpaprika
Cink
forrás: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri ételek (pl. osztriga)
Magnézium
forrás: borsó, répa, gabonafélék, dió- és mogyorófélék
Szelén
forrás: marhahús, vadhúsok, tengeri ételek

Mesterséges antioxidánsok

Az antioxidánsok laboratóriumban is előállíthatók. Az ilyen mesterséges antioxidánsok ma már nagy választékban megtalálhatók a gyógyszertárak polcain, és elsősorban táplálék-kiegészítőkként ill. diétás pótlékként alkalmazhatók. Az is előfordul, hogy már a gyártás során antioxidánsokkal egészítenek ki bizonyos élelmiszereket. Kapható például szelénnel dúsított kenyér.

Sokféle vizsgálatot végeztek és végeznek ma is az antioxidánsok és a különböző betegségek összefüggéseiről, de sajnálatos módon ezek a kutatások ellentmondásos eredményeket mutatnak. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a mesterséges és a természetes antioxidánsok felhasználása a szervezetben különböző módon történik. Annyit mindenesetre bizonyosan állíthatunk, hogy a természetes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása biztonságos és rendkívül hasznos.


2005.04.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok