HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Italozó > Precíz pezsgők

t: 2468

Precíz pezsgők

Németország vezeti a világranglistát, a múlt évben 312 millió liternyi pezsgőt és habzóbort adtak el, de a német gyártók forgalma 3 százalékkal visszaesett, 240 millió literre. Az egy németre jutó éves átlagfogyasztás 5 üveg körül alakult, ezzel az ország polgárai a pezsgőfogyasztás világrekorderei, beleértve a nem szőlő, hanem más gyümölcs alapú alkoholtartalmú habzó italokat is. Az eladott, egy lakosra számítva 3,77 literes tavalyi átlag azonban jócskán elmaradt a 2001-es, 4,22 literes átlagtól.

A bor -és pezsgőfogyasztás világviszonylatban növekvő tendenciát mutat, ez azonban nem a tradicionális borfogyasztó nemzetek érdeme, Franciaországból és Olaszországban évről évre csökken a kereslet, a tengerentúlon viszont érdeklődnek a hagyományos európai italok iránt. Európa mennyiségi termelésben nem versenyképes az újvilággal, de szerencsére a bor -és pezsgőkészítésben világszerte növekszik a magas minőség iránti igény. Ezt az is bizonyítja, hogy a német gyártók 3000 forintos palackonkénti átlagárat tudnak elérni. Ennyiért persze nem tankpezsgőt, óriási kádakban erjesztett italt kapunk, hanem az eredeti, meglehetősen költség- és munkaigényes készítési technológiához közeli, palackos erjesztésű pezsgőt.

A világ legnagyobb pezsgőpiacán, még mindig a XIX. század vége óta tudatos marketingjéről és minőségi pezsgőiről híres Henkell Trocken a legismertebb márka, ám a Német Statisztikai Hivatal adatai alapján mára átalakult a piac olyan formán, hogy a nagy pezsgőgyárak eladásaihoz felzárkóztak a kis cégek. A kis manufaktúrák termékei különlegességükkel egyre több vásárlót tudnak meghódítani. A kézműves készítést szó szerint kell értenünk, Európában újra nem számít ritkaságnak a francia szerzetes, Dom Perignon által feltalált eljárás alkalmazása e nemes ital előállítására. A kézzel letöltött, majd palackban erjedő pezsgősüvegeket hosszú hónapokon keresztül egyenként forgatják, majd degorzsálják.

Világszerte leggyakrabban pezsgőt chardonnay és pinot noir szőlőből készítenek, Németország azonban a borászatban szerzett világhírét a rajnai rizling fajtának köszönheti, és általában ebből készülnek legszebb pezsgőik is. A rajnai rizling még a pinot noirnál is magasabb savtartalommal rendelkezik, így kiváló alapanyag pezsgő készítéséhez.

A minőségében a harmonikus ízen, megfelelő alkohol és sav egyensúly mellett nagy jelentősége van a buborékok méretének. A lágy és elegáns, de tartós gyöngyözés a jó pezsgő fő ismertetőjele. Minél kisebbek a buborékgyöngyök, annál inkább következtethetünk arra, hogy a szénsavérzet integrált, nem tolakodó.

2005.03.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok