HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Család > Hasznos időbeosztási tippek dolgozó anyukáknak

t: 5594

Hasznos időbeosztási tippek dolgozó anyukáknak

Amikor gyermeket vállalunk, teljesen felborul az életünk és az időbeosztásunk. Ha reggelente átgondoljuk tennivalóinkat, még nem vagyunk biztosak benne, hogy az elkövetkezendő 12 óra elég lesz azok elvégzésére. Emiatt gyakran érezzük úgy, nem bírjuk koordinálni az eseményeket, pedig a nap végére általában minden összeáll. Néhány hasznos ötlettel könnyebb lehet.

A baba születése után teljesen természetes, hogy az első fél évben szinte csak vele foglalkozunk. De miután a gyerekünk egyre nyitottabb a világra, nekünk sem szabad bezárkóznunk, és napi 24 órában csemeténken lógnunk. Időben át kell gondolnunk, mi lesz korábbi munkahelyünkkel, és igenis meg kell terveznünk a jövőnket. Persze a mai világban nehéz évekre előre gondolkozni, de ha valamilyen szakképzésre jelentkeznénk, illetve nyelvet szeretnénk tanulni, időben fel kell készülnünk lelkileg is. Gyerek mellett nem könnyű tanulni, munka és gyerek mellett pedig még nehezebb.Ha tehát a gyermek - táplálkozási igényeinek változásával - már nem csak hozzánk kötődik, akkor nyugodtan rábízhatjuk a nagymamájára, az apukájára, és egy-egy nyelvtanfolyamon, átképzésen részt vehetünk. Nehéz visszaülni a padba, de megéri, és nem kell aggódni, a gyereknek sem lesz semmi baja, ha néha pár órára másra bízzuk őt. Sőt, az óvoda megkezdésekor drasztikus elszakadás sem következik be, hiszen anya és gyermek folyamatosan válnak le egymásról.

A jó szervezés

Egy háztartásban rengeteg teendő akad, és valamelyik gyereknek mindig van valami kívánsága. Azonban ne felejtsük el: sok minden szokás kérdése. Ha a gyerekek már nagyobbacskák, igenis meg kell tanulniuk: amikor anya dolgozik, akkor egy kicsit halkabban kell játszani, és nem dől össze a világ, ha az üres tányért elpakolják maguk után az asztalról. Meg kell tanítanunk a gyereknek, hogy családban élni olyan, mint egy jó csapatjáték: mindenki segíti a másikat.

Amennyiben úgy döntünk, még a gyes lejárta előtt otthonról kezdünk el dolgozni, akkor a munka, a gyerek és a háztartás közötti teendők rangsorolásának a megtanulása nem megy egyik napról a másikra, de nem lehetetlen! Segítség lehet, ha a három terület teendőit külön papírra írjuk fel, és egymás mellé tesszük az asztalra, majd megpróbáljuk kialakítani a menetet. Természetesen a gyerek napi időbeosztása határoz meg mindent, tehát azt vegyük kiindulópontnak. Ha tudjuk, hogy a kicsi reggel még türelmes, akkor kezdhetjük a napot munkával, majd miközben reggelizik, elkészíthetjük az ebédet. Amikor nyugodt napja van, akkor délelőtt is munkálkodhatunk valamit, de ha éppen nincs jó formában, akkor szervezzünk egy közös takarítást vagy mosást. Ha már nagyobb, az ebéd főzésébe is bevonhatjuk, sőt, nincs olyan gyerek, aki ne imádna vásárolni. Az ebéd utáni alvás ideje legyen az elmélkedés és a mélyebb gondolatok megalkotásának időszaka, hiszen ekkor elvileg csend és nyugalom van. Ha a szervezés az elején nem megy fejben, indíthatjuk úgy a napot, hogy papírra felvázoljuk a napi célkitűzéseket. Induljunk kevéssel, és folyamatosan bővíthetjük vállalásainkat.

Magánélet kontra munkahely

- Ha valaki valamit akar, mindent meg lehet oldani! – kezdi Vida Ágnes, a kisgyermekes anyák vállalkozásfejlesztési tanácsadója. – Nagyon fontos azonban, hogy a kisgyermekes, dolgozó anyák ne napi, hanem heti tervet készítsenek maguknak. Ez azért lényeges, mert egy betegség, egy nyűgösebb nap bizony alaposan át tudja szervezni az anya életét. Tehát amennyiben lehetséges, jó előre tervezzük be a tennivalókat, és ne az utolsó pillanatra csúsztassuk a leadandó munkát. Otthon végezhető, úgynevezett külsős munkát sokan szeretnének maguknak, pedig ez sem egyszerű. Az igaz, hogy rugalmasabb, mint ha valaki cégnél van alkalmazásban, és reggelente nem mindegy, hogy egy-két gyerekkel a nyakában időre rohan a bölcsődébe, óvodába, úgy, hogy még a reggeli is beleférjen. Az is könnyebbség, ha betegség esetén nem kell könyörögni a főnöknek, hogy szeretne otthon maradni lázas gyermekével, és az oktatási szünetek ideje alatt is megoldott a kicsi felügyelete. De nincs meg a havi fix, ami viszont hónap elején kiszámíthatóan megérkezik a számlára. Mindennek van előnye és hátránya, de mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik utat választja. Meg kell tanulni beosztani az időt, akár más anyukákkal szervezkedve, és az sem baj, hogy csak kétnaponta főzünk. A lényeg, fejben kell összerakni és átállítani az életünket!

Pink.hu

2011.07.03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok