HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Lélek > Stressz ellen magnéziumot!

t: 6016

Stressz ellen magnéziumot!

Nehéz koncentráció, hallucináció, zavartság és szorongás. Sokszor egyetlen ásványi anyag hiánya az oka. Bár szervezetünkben kis mennyiségben található, nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez, a fogak és csontok felépítéséhez. Az étrend-kiegészítő tablettákat gyártók sem véletlenül reklámozzák ezzel termékeiket.

Stresszellenes ásványi anyag

Dr. Sellye János, a McGill Egyetem magyar származású professzora nevezte először a magnéziumot "stresszellenes" ásványi anyagnak. Állatkísérleteivel bebizonyította, hogy a vese-, epekövek képződését és a kalciumlerakódásokat, magnézium adagolásával meg lehet akadályozni.
Kísérleti állatait is így tudta megvédeni különböző stressz-hatásoktól. Magnézium hiányában az állatok szívkárosodásban pusztultak el. A vitaminok mellett, a magnézium az egyik leginkább nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, és egyben legnépszerűbb az étrendkiegészítő termékek reklámaiban. Hiányára szervezetünk fokozott fáradékonysággal reagál, anyagcsere-zavarok léphetnek fel, vagy romlik a vérkeringés. Személyiségváltozás, izomgörcsök, anorexia, hányinger egyaránt szerepelhet a tünetek között. Emellett a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalciummal együtt. A magnézium nélkülözhetetlen az emberi test optimális működéséhez, de mivel szervezetünk nem képes szintetizálni, ezért nekünk kell a pótlásáról gondoskodni.

Zöldfélékkel, magvakkal pótolható

A magnéziumhiánynak többféle oka lehet, a nem megfelelő táplálkozás mellett például bélbetegségek okozhatják a felszívódás csökkenését, de az alkoholizmusban szenvedőknek is rendszerint alacsony a magnézium-szintje. Terhesség és szoptatás alatt, fokozott fizikai igénybevétel során, még inkább megnő a szervezet magnéziumigénye.


Egy átlagos ember szervezetében 25-30 gramm magnézium található, aminek több mint a fele a csontokban tárolódik. Nagy mennyiség távozhat a szervezetből hasmenés vagy vízhajtók szedése esetén, ez is okozhat hiánytüneteket. A magnéziumot leginkább a zöld színű növények tartalmazzák, mint a spenót, sóska, de megtalálható a magvakban, dióban, mogyoróban, mandulában, és a kakaóban is.

Bár sokfajta növény tartalmazza, rendszerint kis mennyiségben van bennük, ezért is fontos a változatos étrend és a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Tudni kell, hogy magnéziumhiány általában ritkán alakul ki elégtelen táplálkozás miatt, sokkal gyakoribb az egyes gyógyszerek miatt létrejövő fokozott magnéziumvesztés. Ilyen gyógyszerek lehetnek egyes vízhajtók, ACE-gátló vérnyomáscsökkentők, kemoterápiás szerek, immunrendszer gátlók, de akár az alkohol is.Leggyakrabban izomgörcsöt okoz

A magnéziumhiány leggyakoribb tünetei a gyengeség, az izomgörcsök, a szívritmuszavarok, a koncentrálóképesség zavara és az irritabilitás, de hiánya megnöveli sok más kórkép kialakulásának valószínűségét, mint a magas vérnyomás, szapora szívverés, csontritkulás, migrén, cukorbetegség, hallucinációk, depresszió, zavartság, szorongás.

Magnéziumhiány pótlására a legalkalmasabbak a szerves sók, mivel ezek jobban tolerálhatók, kevésbé okoznak bélrendszeri mellékhatásokat. A magnézium citrát és a magnézium oxid például kitűnően felszívódik.

A szervetlen magnéziumsók, mint a szulfát kevésbé szívódnak fel, és a bélben maradva sok vizet szívnak magukhoz, melynek következménye a hasmenés. Egyes hashajtók tartalmaznak is ilyen magnézium-sókat, így a magnéziumpótlás egyik mellékhatása lehet a hasmenés.

Mire kell figyelni magnézium szedésekor?
Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!

Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.

Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak.

A magnézium több hatóanyaggal is rosszul oldódó komplexet képez, és ez mindkét gyógyszer hatásának elvesztésével jár, ezért bevételük között legalább 3 órának kell eltelnie.

Ilyen gyógyszerek a tetraciklin és a kinolon típusú antibiotikumok, nátrium-fluoridot vagy biszfoszfonátokat tartalmazó csontritkulás ellenes szerek, valamint a kalciumot vagy vasat tartalmazó ásványianyag-pótlók.

A felszívódott magnézium a vesén keresztül a vizelettel választódik ki, egészséges veseműködésűeknek nem kell attól tartani, hogy túladagolják a magnéziumot. Vesekárosodásban szenvedők viszont kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát a magnéziumpótlást illetően, ugyanis a túl magas magnéziumszint szintén káros lehet.

A magnézium túladagolásának tünetei
A túladagolás tünetei a gyengeség, hányinger, hányás, légzési nehézségek, alacsony vérnyomás, és szívritmuszavarok, mely akár szívmegálláshoz is vezethet. Ebben az esetben csökkenteni kell az adagot.

Magnéziumot infúzióban is alkalmaznak az orvosok esetenként, például súlyos szívritmuszavarok esetén, ugyanis a magnézium lassítja a szívverést, ezzel megelőzi a ritmuszavarokat.

Terhességi magas vérnyomásban is hatékony, mert vérnyomáscsökkentő és közvetett módon véralvadásgátló hatása van. Asztmás rohamok esetén is jótékony hatású lehet a magnézium adása, mert hörgőtágító hatása is van. Ezekben az állapotokban ráadásul a magas kalcium-szintet is képes csökkenteni, ugyanis gátolja a kalcium bejutását a sejtekbe, vagyis védi a sejtet a túlzott mennyiségű kalcium-felvételtől.

index

2010.11.01

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok