HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Foci > Meskó Zoltánt NFL-csapat igazolta le (videó)

t: 2072

Meskó Zoltánt NFL-csapat igazolta le (videó)

Közel száz egyetemi csapat hívta, Michiganben átírta a rekordokat, a 2010-es NFL-drafton az első számú mezőnyrúgó volt: ha a New England Patriots nem adja kölcsön a hétvégén megszerzett, temesvári születésű Meskót, a Gogolák testvérek után megint lehet magyar származású játékosa az amerikai futball- ligának.
Magyar származású játékost igazolt - draftolt - a hétvégén a New England Patriots amerikai-futballklub, 36 év után lehet újra magyar anyanyelvű klasszis az NFL-ben.

Meskó Zoltán 1986. március 16-án született Temesváron, kisgyerekként élte át az 1989-es romániai forradalmat, házukat szétlőtték, nem egyszer a csodával határos módon sikerült menekülniük. Tizenkét éves korában, 1998-ban emigrált családjával az Egyesült Államokba, miután zöldkártyát nyertek. Hat csomaggal vágtak neki a nagy útnak, mesélte Meskó videóinterjúban az NFL honlapján.


A család a jobb állás reményében New Yorkból Ohioba költözött, és a Twinsburgh High School amerikai futballcsapata hamar felfigyelt a ballábas, kiváló rúgótechnikájú tehetségre. Ekkor még nem csak punterként, azaz mezőnyrugóként, hanem pontrugóként is használták. Csapatát a playoffba vezette, nem kevesebb, mint 86 egyetemi klub érdeklődött utána. Bár más sportágakat is űzött ekkor, sokáig az európai futball jobban érdekelte, az amerikaifoci.blogspot.com-nak adott interjújában elmondta, az ösztöndíj volt nagyon csábító.

„Az amerikai foci mellett leginkább az döntött, hogy egyetemi ösztöndíjat lehetett szerezni. Azt hiszem, ha egy egyetemi futballösztöndíjjal a szüleimnek 250 000 dollárt tudok szerezni a következő 5 évre, akkor megéri, hogy megpályázzam. A legtöbb fiatal srácnak volt nyári munkája, amivel kerestek egy kis zsebpénzt, én pedig magamtól kérdezgettem, miért nem dolgozom a foci helyett. Ha most visszanézek erre az időszakra, értékelvén a középiskolai éveket, azt kell mondjam, hogy az én befektetésem akkor térült meg, amikor bekerültem az egyetemi csapatba.”A helyi Ohio State-nek akkoriban volt puntere, így Meskó végül a Michigan Wolverines ajánlatát fogadta el, 2005-ben került a michigani egyetemre.

Gyorsan meggyőzte a szakvezetőket, hogy érdemes volt szerződtetni, az egyik edzésen négyszer rúgta át a labdát az edzőközpont fölött. Lloyd Carr irányítása alatt 2005-ben mutatkozott be, de ekkor még Ross Ryan volt a Wolverines első számú puntere. Egy év múlva Ryan sérülése miatt került előtérbe, élt a lehetőséggel. A tíz legnagyobb amerikai egyetem csapatait számítva a negyedik, országos összesítésben a 38. legjobb punter volt 50, átlagban 41,6 yardos rúgással.

A punter

A rúgójátékosok a speciális egység tagjai. Három feladatuk van, általában mindegyikhez külön játékosuk van a csapatoknak: a placekicker a field goalokért és a jutalomrúgásokért felel, a kickoff specialist a kezdőrúgásokat végzi el, a punter pedig a támadási lehetőség feladásakor (általában a 3. sikertelen kísérlet után) rúgja át az ellenfélnek a labdát. A punter legfontosabb feladata, hogy a rúgásai után minél hosszabb időt töltsön a levegőben a labda, ezzel több időt biztosít a védőknek, hogy odaérjenek a labdát elkapóhoz, és megakadályozzák a sikeres punt-visszahordást. A rúgójátékos posztja alacsony presztízsű, előfordul, hogy a szurkolók nem tudják megmondani, ki a csapatuk puntere. Keveset van a pályán, nagy technikai bravúrokat ritkán kell végrehajtania.

2007 hozta az igazi áttörést, Rose Bowl-t játszhatott és először jelölték a Ray Guy Awardra, vagyis az egyetemi futballisták legjobb mezőnyrúgóinak járó díjra.

Nem kapta meg, de 2008-ban és tavaly elődöntős, 2009-ben döntős volt a szavazáson. 2008-ban és 2009-ben beválasztották legjobbak közé, a Big Ten All Conference, vagyis a tíz nagy egyetem összesített első csapatába, majd 2009-ben az összes egyetem válogatottjába is.

Ez óriási megtiszteltetés egy fiatal játékosnak, mint ahogy az is, hogy idén februárban már az NFL-csapatok is kipróbálták. Erről így mesélt Meskó: „Boldog voltam, amikor hallottam, hogy meg fognak hívni február végére Indianapolisba. Természetesen bármilyen meghívás, ahol NFL-klub néz meg élőben, óriási megtiszteltetés.”

A tavalyi szezon végére alaposan átírta a Michigan Wolverines rekordkönyvét. Már ő az első a mezőnyrúgások számát és az ebből elért yardmennyiséget tekintve, a yardátlagokban második: 42,5-ös átlagteljesítménye csak 0,3-mal marad el az 1987 óta álló csúcstól.

A Big Ten konferencia történetében 9. puntokban, hetedik az ebből élért yardokban. Nem is véletlen, hogy ő lett a punterek között az első helyre rangsorolt az idei drafton.

Végül az ötödik körben, a 150. helyen a New England Patriots választotta, aminek nem volt igazi mezőnyrúgója.

Meskó Zoltán játékjoga a New Englandé, szerződést még nem kapott, kölcsönadhatják bárhová. Ha viszont maradhat, kedvenc játékosának csapattársa lesz: „Tom Brady a nagy kedvenc. Ő is egykor az én csapatomban, a Michigan Wolverines-ben indult. Ő is úgy kezdte, hogy először nem tették a legjobbak közé, mégis bebizonyította tehetségét.”

A drafttal kapcsolatban Meskó még hozzátette: „Bármelyik csapat mezébe bújni óriási megtiszteltetés lenne. Ha ma az NFL úgy döntene, hogy Alaszkában is lesz csapat, és az szeretne leigazolni engem, másnap már ott is lennék az edzésén.”

Meskó nagyon büszke, hogy anyanyelvét, a magyart is beszéli, mivel Temesváron német tagozatos iskolába járt, így románul és németül is tud. Az angolt még New Yorkba érkezésükkor a tévéből, majd a spanyolt az egyetemi évei alatt sajátította el. Ahogy elmondta, karrierje felépítésében a kitartás mellett az intelligencia is nagyon sokat számít.

NFL-es bemutatkozása óriási dolog lenne, 1974, Pete Gogolak búcsúja óta nem szerepelt magyar származású játékos az NFL-ben.

index

2010.04.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok