HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Érdekességek > A világ legőrültebb felhőkarcolói

t: 3811

A világ legőrültebb felhőkarcolói

Függőleges börtönfarm, víztisztító magasház és fészektorony bizonyultak a legjobbnak az eVolo magazin idei felhőkarcoló-pályázatán. A 2006 óta minden évben meghirdetett, nemzetközi versengésre azokat a munkákat várják, amelyek elrugaszkodva a megszokott formáktól és keretektől, az építészet, a városi élet és a természet témaköréből merítve innovatív ötletekkel képesek előállni a látszólag kötött műfajhoz képest.

A formabontó anyaghasználat, a technológia, a sajátos esztétikum, funkció és térszervezés jellemezte művek között furcsábbnál furcsábbak sorakoznak. Idén a zsűri három helyezettet és 27 kiemelt művet választott ki a 42 országból érkezett 430 pályázat közül; ezekből válogattunk mi is.

Az eVolo 2010-es pályázatának első helyezettje három malajzai építészhallgató munkája, egy Kuala Lumpurba tervezett különleges építmény. A koncepció abból idnul ki, hogy a fejlett országok kevéssé képesek megbirkózni a megnövekedett bűnözéssel, különösen a rehabilitációt illetően. A terv ezért élő közösséget hoz létre egy börtönön belül: az elítéltek a földfelszín fölött lebegő építményben élnek, amely egyszersmind gyár és mezőgazdasági termelőterület is.

Chow Khoon Toong, Ong Tien Yee és Beh Ssi Cze: Függőleges börtön, Kuala Lumpur

A rabok által előállított termékeket a talajszinten épült kereskedelmi egység forgalmazza, amelyet fémcsöveken mozgó kabinok kötnek össze a börtönnel. A megemelt építmény területén belül a rabok szabadon mozoghatnak.

Rezza Rahdian, Erwin Setiawan, Ayu Diah Shanti és Leonardus Chrisnantyo: Víztisztító toronyház, Dzsakarta

A pályázat ezüstérmét egy indonéz terv nyerte el, amely a Dzsakartát átszelő, az elmúlt évtizedekben erősen elszennyeződött Ciliwung folyó élővilágát segítene helyreállítani. A folyó vizére telepített építmény voltaképp egyetlen hatalmas tisztítómű. Az első fázis összegyűjti, osztályozza és adott esetben komposztálja a Ciliwung hulladékát. A következő szakaszban eltávolítják a vegyi szennyezést a vízből, majd visszaengedik a folyómederbe. A végső fázisban újrahasznosítják a hulladékot. Mindezt a munkát a toronyban élő emberek végzik, ezáltal a folyó partjára települt nyomornegyedek is megszüntethetőek a tervezők szerint.

Ryohei Koike és Jarod Poenisch: Fészektorony Tokióba

Az amerikai tervezőpáros különleges szerkezetű építményét harmadik helyezéssel ismerte el az eVolo zsűrije. A torony különlegessége a robotizált építési eljárás, valamint a felhasznált anyagok, a szénszálas hálók és az üvegszálas beton használatából eredő sajátos formák.

Az építmény homlokzatok és falak helyett különböző sűrűségű hálók és mélységű terek rendszere, amely szervesen alkalmazkodik a környezet fény-, hő- és szélviszonyaihoz, de statikai biztonságot is nyújt a japán fővárost gyakorta fenyegető földrengések esetén.

Hongjun Zhou, Lu Xiong: Remetetornyok Kínába

Kínai tájképek, a Lijiang folyó természeti környezete és a helyi etnikumok életmódja ihlette ezt a kiemelt pályaművet, amely a felhőkarcoló általános fogalmával ellentétben magányt és nyugalmat keresők számára tervez lakóközösséget. A statikus betoncsőra húzott sejtszerű elemek között teraszok, kertek nyílnak, mintha csak egy természetes kőkúp üregei lennének.

Ajrat Kusnyutdinov: Égi Asztal, Oroszország

A terv a sűrűn beépített, de egymástól elidegenedett városlakók által benépesített modern metropoliszok szociális problémáira keres megoldást. A két lábon álló szerkezet magasan a házak felett közösségi színteret hoz létre, ahol a klasszikus városi funkciók és park kapna helyet. A tervező szerint az így létrejövő egység amolyan „város a városban” módon segít a lakók egészséges közösségeinek kialakulásában.

Maurizio Pino és Filomena Francesca Pastore: Toronyház a messinai szorosba

Szicília és a szárazföld összekötése régi vitatéma Olaszországban, legutóbb Silvio Berlusconi vetette fel egy rekorder tengeri híd megépítését. A terv egy 1968-as pályázat díjazott munkájából indult ki, amely a tervezett híd mindkét végéhez közös város építését vizionálta, pszichikai kapcsolatot is teremtve a két tartomány között. Az itt vázolt 800 méter magas felhőkarcoló egyetlen gesztussal nyújt megoldást erre a kérdésre, vertikális városként.

Jiang Yuan, Xu Yang: Függőleges torkolat, toronyház Párizsba

A Szajna és a Marne torkolatához tervezett épület a városkép szimbolikus eleme, amelynek formáját és funkcióját a környezet alakította; „a történelmi kontextusra adott modern válaszként”. A toronytest három szekciójában múzeumot, könyvtárat és előadóterem-szabadtéri színház együttesét helyezték el a tervezők.

Dae-ho Lee és Byung-hwa Kim: Generikus doboz-torony

A dél-koreai terv a napjainkban divatos doboztorony-formát ötvözi a felhőkarcolók megszokott hasáb-felépítésével. Az épület lakó-, kereskedelmi és irodafunkciókat tartalmaz, valamint egy mindezek körülményeinek javítására hivatott botanikuskertet.

Gregoire Zündel, Irina Cristea, Nicolas Souchko, Mario Russo: Párizsi magasház terve

Az Atelier Zündel et Cristea terve konkrét igények kielégítésére született, a francia fővárosban ugyanis évente 70 ezer új lakóegység építésére lenne igény, és ez különösen a Szajnához közeli területeken a beépítési korlátok és lehetőségek állandó felülvizsgálatára késztet. A torony a horizontális lakótömbök sűrűségét függőleges irányba fordítja át, és kétszáz méteres, hasítékokkal tagolt testszövettel teremt újszerű épületet.

Szergej Prokofjev, Arzenyij Kuznyecov, Alekszandr Garascsenko: Függőleges utca Odesszába

A forradalmú urbanisztikai gondolatként és posztmodern gegként is értelmezhető építmény hagyományos családi házakat szervez egyetlen horizontális tengely, „utca” köré. Az először elkészült szerkezeti maghoz építészek tucatjai tervezhetnek önálló házakat, amely alakításába természetesen a majdani lakók is beleszólhatnak. Az építmény állapota így voltaképpen állandóan alakul és változik, akárcsak a városkép.

Design Crew for Architecture: Tisztavíz-gyár, Spanyolország

A francia tervezőcsoport a városi ikonokként ismert felhőkarcolónak kifejezetten vidéki helyszínt és egyedi funkciót keresett és talált. Építményük a spanyolországi Almeria tartományban készülne, és elsődleges szerepe a tengervíz ihatóvá tétele. Almeria felszínének 90%-át üvegházak borítják, így a torony a talajszint élhetővé tételében is szerepet kapna azzal, hogy ezeket a funkciókat függőleges irányba terjeszti ki.

index

2010.03.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok