HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Érdekességek > Karrieristák a vékony nők

t: 2655

Karrieristák a vékony nők

A szigetországi tudósok két részre osztották a női nemet: a vékony szorgosakra és a duci lustákra. Noha ez a sarkított megállapítás sokakat felháborít, a kutatók mégsem maguktól voltak ilyen „leleményesek”: a résztvevőknek nőkről készült rajzokat mutattak.

Az egyik a gusztusosan telt derék- és csípőarányt ábrázolta, míg a másik az átlagos, vékony testalkatot. A rajzokat aztán előre megadott szempontok alapján kellett értékelni. A megkérdezettek túlnyomó többsége a reneszánsz, teltkarcsú rajzhoz a szaporodási képességet társította, a vékonyabb, normális testsúlyú, de inkább férfias alakhoz a karriert.

A válaszadók mindannyian a gömbölyű nőket tartották a legszebbnek, de szakmai előmenetelüket nehezen tudták elképzelni. Nem csoda, hogy sok nőnek nehézséget okoz testsúlyának és hivatásának összeegyeztetése.

Vannak olyan területek, például a marketinges és a kommunikációs szakmák, ahol a szép, vékony nők jobban érvényesülnek – ismerte el Kertész Éva (60), a D-Multijob Kft. ügyvezetője. – Igaz azonban, hogy újra divatba jött a természetes szépség, s a munkaadók többsége felkészültségi alapon dönt, igyekszik az adott pozícióra az arra alkalmas személyt kiválasztani.

A kutatásban részt vevők szerint tehát ha valaki karriert akar, nincs más hátra, mint hogy vékonyra fogyjon. Ám ez nem könnyű munka, és veszélyeket is rejt.

Ha drasztikus mértékben csökken a táplálékbevitel, a szevezet saját magát kezdi el lebontani, a sav-bázis egyensúly felborul, és még a levegővétel során is több káros anyag épül be. Sokéves tapasztalat, hogy akik rövid időn belül lefogynak 10 kilót, azok akár 1520-at is visszahíznak. Ezt hívjuk jojóeffektusnak. Az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatásával lehet csak eredményeket elérni hosszú távon – vélte Polyák Éva (32), a Pécsi Tudományegyetem táplálkozástudományi és dietetikai tanszékének tanára.

Blikk

2008.03.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok