HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > FÉRFI > Italozó

A tea szertartás és tradíció, egészség és kultúra. Szóval jöhet egy csésze tea? És míg kortyolgatod, néhány érdekességet is elárulunk.
A zöld és a fekete tea a feldolgozás módja miatt különbözik. A fekete esetében a leveleket összesajtolják, erjesztik és oxidálják. Az eljárás folyamán a tea csersavtartalma körülbelül 10 százalékkal csökken. A zöld tea leveleit viszont éppen hogy csak gőzölik. A folyamatból kimarad az erjesztés, a fermentáció, amelynek során a tea egyébként elveszíti számos jótékony alkotó elemét.
Azt mondják, a tea a testet-lelket egyaránt felfrissíti. Mindegy hogy hidegen vagy melegen fogyasztjuk, azonban fő a változatosság! Különleges poharakban, gyümölcsökkel, mézzel, tejjel ízesítve vendégeinknek is kínálhatjuk.
A boltokban számtalan különleges ízesítésû tea, teakeverék kapható. Egyre több teaház is nyílik nálunk, melyek szintén széles kínálattal várják a teázókat. Érdekes, különleges teát azonban otthon is könnyen készíthetünk. Ihatjuk tejjel, mint az angolok, cukorral, mézzel, citrommal vagy rummal ízesítve. Mindenki kedvére válogathat.
Lehet nélküle élni, de minek - szokták mondani a nagy kávézók. Igazuk van. Nemrégiben ugyanis bebizonyították, hogy a „feketeleves” kifejezetten egészséges. Mértékkel fogyasztva még a magas vérnyomásúaknak sem kell lemondani róla.
Az éttermekben a leggyakrabban rendelt ital a kávé, illetve a cappuccino. A presszókávé tejjel, tejszínhabbal vagy csak magában a legnagyobb kedvencünk lett - a kávé sok más fajtája mellett.
A belgáknak több mint 450 fajta sörük van. Ennek ismeretében aligha teljesíthetjük címben jelzett szándékunkat. De egy rövid ízelítővel talán szolgálatunk
A kérdés megválaszolásában segítsen Krúdy Gyula, aki nemcsak a borhoz, hanem a sörhöz is értett. Ő örökítette meg Fridolin pincért, aki az Órához címzett belvárosi vendéglőben minden délben pontosan tizenkét órakor csapolt.
A középkorban, ha egy vándor betévedt egy kis falu kocsmájába, többféle, helyben főzött sörrel olthatta szomját. Főzték árpából, búzából, zabból, és fűszerezték mindennel, ami ízesebbé, különlegesebbé, finomabbá tette sörüket. Ha közülük a legjobbat szerette volna az utazó, csak annyit mondott: Adjon a császáriból! – s a csapos mindjárt tudta, olyan emberrel áll szemben, aki a szomjának is megadja a módját.
A sörfőzde tulajdonosai pár percre a készülő italba dobták sapkájukat, mondván: így lesz különleges az íze. Hogy eredménnyel járt-e a művelet, nem tudjuk. Régen volt.
Ha még nem próbálták, érdemes kipróbálni, hogy egy ünnepi étkezés minden fogásához pezsgőt kínálnak.
Huszonnégy érmet nyertek a valódi magyar pálinkák az idei bécsi versenyen, de ez nem elég, a magyar gyártók szerint a lélekmelegítő nedűt itthon kevesen veszik, külföldön pedig nem is ismerik.
Eltűntek az olcsó dobozos importsörök a hazai boltok polcairól, amely az első reakciók szerint az eldobható italospalackok után kivetett darab alapú termékdíj megjelenésére vezethető vissza. Mindenesetre a hazai söripar nem lélegezhet fel, mert a kereskedők most a környező országokból igyekeznek a legalacsonyabb árkategóriába tartozó üveges söröket beszerezni.
Hetvenöt millió forint jövedéki bírságot szabhatnak ki Bács-Kiskun megyei szeszfőzők ellen
Tizenkét soproni pincészet vonultatja fel, s kínálja több mint húszfajta - döntően vörös - borát péntektől egy hónapon át a Magyar Borok Házában Budapesten.

Első Előző Következő Utolsó