HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > ÉLETMÓD > Táplálkozás

Nagyjából tisztában van mindenki azzal, mennyire van szükségünk az egyes vitaminokból. De figyelem! Van, amikor az átlagosnál többet igényel a szervezet.
A húsétel a legtöbb kultúrában a családi és társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok fő fogása. Szinte elképzelhetetlen, hogy egy-egy nagyobb vacsora, rokoni körben elköltött ebéd, vasárnapi főeétkezés alkalmával ne kerüljön húsétel - méghozzá többféle - a terített asztalra...
A snidling vagy metélőhagyma néven közismert növény (Allium. Schoenoprasum) a liliomfélék (Liliaceae) családjának egyik prominens tagja. Eurázsiában fordul elő, de valószínűleg Közép-Ázsiából származik.
Fogyókúra Koleszterinszegény táplálék árusítására írják át az iskolai büfék működési engedélyeit. Már az ételben ott a betegségek kialakulásának kockázata.
A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek. Először a sumérok és az egyiptomiak vették fel mindennapi étrendjükbe. Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt "büdös ember" a gúnynevük a szomszédos államokban.
Egyre többet halljuk hogy vannak „jó” és „rossz” élelmiszerek, és hogy az ételek között meg kell különböztetni olyanokat, amelyek az egészségünket szolgálják, és olyanokat, amelyek az egészségre ártalmasak.
Mindenki tudja, hogy Micimackó szereti a mézet. Persze ő egy angol medve, nyugat-európai, s arrafelé nemcsak a medvéknek, de az embereknek is kedvenc csemegéje a méz; évente átlagosan 1,5 kilónyit fogyasztanak belőle fejenként. Mi, magyarok, annak ellenére, hogy jelentős méztermelő ország hírében állunk, évente csak 45 dkg mézet eszünk. Mert drága, mert túl édes, mert "nehéz" vele bánni. Itt az ideje tehát, hogy komolyabban foglalkozzunk vele.
Az évszakok sorában a tél a mi naptárrendszerünk szerint a negyedik évszak, amelyik lezár egy évet, és megnyit egy újat. ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni, s ennek elég hamar mérhető és látható eredményei is lesznek.
A Super Size Me című hírhedtté vált film rendezője, Morgan Spurlock önmagát használta kísérleti nyúlként, hogy bemutassa, hova vezet az egészségtelen táplálkozás. Harminc napon keresztül csakis a McDonald"s kajákat ette.
Napjainkban egyre többet hallunk az egészséges életmódról. Az új trend jelszavai: zsírszegény, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek, sok mozgás, sikerorientált gondolkodás. Csak kevesen gondolnak arra, hogy ez a sokat reklámozott életvezetés milyen veszélyeket rejt.

Első Előző