HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > ÉLETMÓD > Táplálkozás

A XXI. század egyik jellemzője a rohanó életmód, az aktív munkával töltött órák számának növekedése, és ennek következtében a helyes életmódra, táplálkozásra fordított egyre kevesebb idő.
A lakosság csaknem 55 százaléka rendszeresen szenved a tünetektől, így a gyomorégés hazánkban népbetegségnek számít
Sokan azt hiszik, hogy azoknak, akiknek a koruk vagy valamilyen egészségügyi gondjuk miatt oda kell figyelniük a táplálkozásukra, már semmi örömük nem marad az evésben. De nem így van: vissza lehet, vissza kell adni az evés örömszerző funkcióját is.
A visszatérő kérdésre egy kutatás meglehetősen lehangoló választ ad: még a legigényesebben összeállított étrend sem véd meg bennünket attól, hogy toxikus vegyületek kerüljenek a vérünkbe
Már önmagában is csoda, és akkor még a levéről nem is beszéltünk. A következő finomságok nemcsak ízesek, hanem gyógyhatásúak is. Kísérletek igazolják, hogy a zöldségekkel, gyümölcsökkel és leveikkel betegségek előzhetők meg. Eme csodás enni- és innivalók jótékony hatással vannak a koleszterinszintre, az Alzheimer kórra és a szájüregi daganatokra.
Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett a McDonald's és a Burger King éttermi láncok ellen, miután kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben rákkeltő anyagot találtak.
Az evés - pszichológiai nevén a táplálkozási magatartás - zavarai az utóbbi két évtizedben a pszichiátria előterébe kerültek, és a közgondolkodásban is egyre nagyobb teret kapnak.
Újra itt az ősz, s gyermekeink újra elindultak az iskolába. Iskolatáska, tankönyvek, füzetek – rengeteg elintéznivaló. Befizetünk, kifizetünk, szervezünk; menzát, osztálykirándulást, különórát, nyelvtanulást s ki tudja még mennyi mindent.
Nagy divattá vált a vegetáriánus étkezés. De vajon egészséges-e? Táplálkozási szakértők szerint igen, ha betartanak bizonyos alapelveket. Az egészséges és irányított vegetáriánus étkezési mód ugyanis nem jelent veszélyt.
Az egészséges életmód egyik fontos alappillére a táplálkozás. Határozzuk hát el magunkat, hogy gyermekeink és családunk érdekében letérünk a gyorsételek- és éttermek csábító, kényelmes, ám meglehetősen egészségtelen útjáról, s egy kis odafigyeléssel, 5 apró lépésben változtatunk étkezési szokásainkon.
Egyre több az úgy nevezett tudatos fogyasztó. Akit kíváncsiak arra, mit tartalmaznak az élelmiszerek. Ők azok, akik elolvassák a csomagoláson feltüntetett adatokat, összetevőket, adalékokat.
A világon Európa képviseli a legnagyobb részt az ökotermékek piacán. Nyugat-Európában egyre nagyobb teret hódítanak a biotermesztésből vagy ökológiai gazdálkodásból származó termékek. A fogyasztásuk Dániában, Svájcban, Svédországban, Ausztriában és Hollandiában a legnépszerűbb.
Felmérések bizonyítják, hogy a magyarok nagy része kórosan egészségtelenül táplálkozik. Nemcsak zsiradékból, sóból és alkoholból veszünk magunkhoz a szükségesnél többet, hanem cukorfogyasztásunk is másfélszerese a megengedettnek. Ha pedig le kellene mondanunk a káros anyagok közül valamelyikről, a többség biztosan nem a cukrot száműzné étrendjéből.
A böjt, mint gyógyító eszköz, „Indikációs területek és az ezzel kapcsolatos tévhitek. A gyógyböjt indikációs területei a természetgyógyász szerint.
Az elmúlt időszakban sokféle fejtegetés látott napvilágot a bioélelmiszerek minőségéről. Alberta Velimirov, a Ludwig Bolzman Ökológiai Mezőgazdasági Intézet munkatársa és Werner Müller, a kockázati tényezők kutatója több mint 170 nemzetközi kísérlet eredményeit értékelte ki.

Első Előző Következő Utolsó