HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ismét igényelhetnek társasházak energiatakarékos beruházásokra pénzt. Augusztus 15-ig az 1971 előtt épült és legalább 20 lakásos téglaépítésű társasházak pályázhatnak. Mire elég a rendelkezésre álló 830 millió forintos összeg?

A pályázat az 1971 előtt épült, legalább 20 lakásos téglaépítésű társasházakra vonatkozik. A panelekhez hasonlóan hőszigetelések, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés és megújuló energia alkalmazása lehetséges – magyarázta Kaplonyi György a Kossuth Rádióban.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége elnöke a Napközben hétfői adásában hozzátette: a nyári hővédelem is része a pályázatnak, a redőnyöket és árnyékolókat azonban csak akkor lehet kicserélni, ha a homlokzaton valamennyi nyílászárón megvalósul

A kiírás keretösszege 830 millió forint, egy 55 négyzetméteres lakás energiatakarékos átépítése 800 ezer forintba kerül. Ebbe beletartozik a hőszigetelés, az ablakcsere, a szellőzés és a fűtéskorszerűsítés – folytatta. A hőszigetelés többe kerül a hagyományos épületek esetében, mint a panelházaknál; az ablakoknál komoly elérés mutatkozik. A fa nyílászárót 2-3 évente kezelni kell, hogy megfelelő maradjon a felülete, míg a műanyag ablak 15-20 évig gondozásmentesen biztosítja ugyanezt – fejtette ki a szakértő.

Ertsey Attila, a Magyar Építész Kamara alelnöke ugyanakkor leszögezte, hogy a műanyag nyílászárók élettartama pontosan nem ismert. Nyugat-Európából fokozatosan szorulnak ki a nem megfelelő alapanyagú műanyag ablakok, melyek lerakóhelye Magyarország – mutatott rá. A régi, értékes belvárosi épületek homlokzatán a megfelelően karbantartott fa nyílászárók kibírtak már 40-50 évet, ám ha kicserélik őket, akkor az egész ház architektúráját szétrombolják – húzta alá.

Kaplonyi György számításai szerint a pályázat maximális esetben 50-60 húszlakásos társasház felújítási költségeit fedezi majd. A feltételek és a pályázás menete a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapjáról tölthető le, ám szakértők bevonása mindenképp szükséges, egy közös képviselő nem rendelkezik ugyanis teljes körű ismeretanyaggal – hangsúlyozta.

hirado

Feltöltve: 2013.07.28.
Megnézve: 1977

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra