HIRDETÉS
HIRDETÉS

A 165 éves magyar folyami hadihajózás tiszteletére nyílt napot tartottak szombaton a Magyar Honvédség újpesti hadikikötőjében, Budapesten.

A haditechnikai és tűzszerész bemutató mellett bárki utazhatott a felderítő hajókon, és a fegyvereket is ki lehetett próbálni, természetesen töltények nélkül.

A legkisebbek most minden kipróbálhattak. Lövésznek, kapitánynak vagy felderítőnek is beállhattak. Közülük többen akár már most felhúznák a katonai egyenruhát. Az aknamentesítő hajóval is bárki utazhatott a Dunán. A hétköznapokban ezzel derítik fel és viszik biztonságos helyre a robbanószerkezeteket.


"A hajónak van egy önvédelmi rendszere, amiben más, mint egy általános utasszállító. Vannak komoly műszerek, háromdimenziós radar, amivel szemmel is lehet látni a nagyobb tárgyakat a mederfenéken" – mondta Turóczi Attila, a MH1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred főkormányosa.

Ezeket a hajókat nem csak bombák felderítésére használják: tavasszal a dunai árvíznél is bevetették őket. "Homokzsákokat jutattak el azokra a helyekre, amelyek a szárazföldről nem voltak megközelíthetőek, a motorcsónakkal pedig azokat az embereket, illetve értékeiket mentették ki a Duna egyes szigeteiről, amelyek szintén nem voltak más eszközzel megközelíthetőek "- mondta Csurgó Attila, a MH1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka.

A magyar folyami hadihajózás 165 éves, jelenleg három nagyobb felderítő hajója van szolgálatban a honvédségnek a Dunán.

hirado

Feltöltve: 2013.07.28.
Megnézve: 2358

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra