HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hamarosan pályázni lehet a keleti nyitás stratégia keretében ősszel induló új felsőoktatási hallgatói ösztöndíjprogramra, a Stipendium Hungaricumra.

Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

A rendelet megfogalmazása szerint a Stipendium Hungaricum a kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a kormányközi oktatási megállapodások, illetve a külföldi, oktatásért felelős minisztériummal kötött megállapodások végrehajtása érdekében a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása.

Az ösztöndíjprogram működtetéséért az oktatásért felelős miniszter felel, aki az ösztöndíjprogram működtetésével a Magyar Ösztöndíj Bizottságot és a Balassi Intézet MÖB Irodát bízza meg.

A kormányrendelet értelmében az ösztöndíjpályázatot első alkalommal 30 napon belül kell meghirdetni, és az ösztöndíjat a 2013-as őszi félévben folyósítják.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár július 8-án Budapesten jelentette be, hogy a kormány ösztöndíjprogramot indít a kormány a keleti nyitás stratégia keretében a felsőoktatás hallgatóinak.

Mint mondta, ezzel tanévenként mintegy kétezer külföldi hallgatót fogad majd Magyarország a jelenleg már itt tanuló külföldi diákok mellett. Ennek jegyében várnak hallgatókat Kínából és a Távol-Kelet országaiból, köztük Japánból, Kambodzsából, Szingapúrból és Vietnamból is, továbbá a Kaukázus vidékéről.

Ugyancsak várnak fiatalokat a Független Államok Közösségéből, így Üzbegisztánból, Kazahsztánból, Türkmenisztánból, valamint az arab országokból, például Jordániából, Egyiptomból, Libanonból, továbbá a Nyugat-Balkánról, elsősorban Macedóniából.

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy a program keretében magyar diákok és tanárok is kikerülnek külföldre.

Minden ország maga jelöli ki, mely hallgatókat küldi a másik országba. Lehet választani hároméves alapképzést, négyéves képzést, valamint ötéves mesterképzést, valamint doktori iskolai képzést is - sorolta.

hirado

Feltöltve: 2013.07.27.
Megnézve: 2008

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra