HIRDETÉS
HIRDETÉS

Akár dupla kerek évfordulót is ünnepelhetne Orbán Viktor kormányfő, hiszen amellett, hogy 35 éve a Fidesz egyik alapítójaként feltűnt a magyar politikai élet horizontján, ma ünnepli a 60. születésnapját. Összeállításunkban mozaikszerűen összeszedtük azokat az Orbán-idézeteket, amelyek mintegy beszédes keretként illusztrálják a kormányfő politikai pályaívét a liberális Fidesztől a konzervatív Fidesz – Magyar Polgári Pártig.

A kormányfő pályakezdő, fiatal politikusként is fontosnak eszköznek tartotta, hogy az embereket közvetlenül, közérthetően tájékoztassa az elképzeléseiről, miniszterelnökként pedig még nagyobb hangsúlyt helyezett és helyez ma is arra, hogy beszédeiben egyértelműen és világosan megfogalmazza – természetesen az országot irányító kormány és parlamenti kétharmadot adó Fidesz–KDNP szempontjából – az ország érdekeit szolgáló döntések hátterét, beszéljen a következményekről. Az egyes korai Orbán-nyilatkozatrészletek érdekes kontrasztot szolgáltatnak a mai történésekhez, a pálfordulás vádjára politikai ellenfelek által hiányolt magyarázatot pedig maga a miniszterelnök okolta meg imígyen:

„Az út, amelyet végigjártam, nem a liberalizmustól vezet a konzervativizmusig. A liberalizmus meg a szocializmus ideológia, a konzervativizmus pedig nem az. Gondolkodásmód, észjárás, habitus, talán jellem is, de semmiképpen sem ideológia. Tehát nem egyik eszmétől a másik eszméig vezetett az utam. Úgy vélem, hogy ráéreztem az ideológiák viszonylagosságára, jelentőségük korlátaira. Elérkeztem abba az életkorba, amikor megérett bennem a gondolat: nincs szükségem arra, hogy a világról vallott nézeteimet, gondolataimat, még ha a politika világát érintik is, beleerőszakoljam bármifajta ideológia egy könyvben összefoglalható ketrecébe. (Orbán Viktor: 20 év. Beszédek, írások, interjúk 1986-2006)

„A populizmus élő klasszikusai szájában a 'liberális' szó káromkodás, szitok. A liberálisok ugyanis szabadságot követelnek a népnek, hogy vállalkozhasson és választhasson. A populisták ellenben fel akarják emelni a népet. Ezért vonzódtak a populisták mindig az állam gyámkodó hatalmához.” (Fidesz-frakcióvezetőként 1992-ben felszólal a parlamentben, az Antall-kormány populizmusáról mond véleményt.)
„Mi nem azért mutattunk ajtót bizonyos dolgoknak, hogy most meg visszajöjjenek az ablakon. Tehát mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak, és a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk.... Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik.” (2007-ben, a Fidesz 19. születésnapján azt bírálja, hogy a Gyurcsány-kormány újra üzletelni kezdett Putyin Oroszországával, illetve keretszerződést irt alá Paks2-ről)
A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott 2008. áprilisi távirat szerint Orbán a következőket mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén egy fogadáson: hagyják figyelmen kívül, amit mond a kampányban, arra figyeljenek, amit tesz. Ez nem bonyolult: azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, mit várhatnak a Fidesz-kormánytól."
1998-2002: az első Orbán-kormány

A kormányfő hangsúlyos megszólalásai rendre a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli, 30 perces interjúkban, a 1999-ben elkezdett évértékelők során, illetve az 1990-ben kezdeményezett nyári Tusványosi Szabadegyetemen hangzanak el.

Horn Gyula miniszterelnök megszólalásáról

Nem azért dolgozott-e az elmúlt nyolc évben a társadalom, hogy soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar. (Magyar Nemzet, 1998. április 9.)
Az EU-csatlakozásról

„Nem történik tragédia, ha nem valósul meg 2003-ban a (magyar) csatlakozás. Most sem vagyunk az unió tagjai, s mint látjuk, van élet az EU-n kívül is. De nem erre készülünk. Azért sürgetjük az integrációt, mert az újabb lökést adna a gazdasági fejlődésnek.” (Világgazdaság, 1999. december 17.)
Egy részrehajló döntés előzménye

„Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet” – mondta a kormányfő egy nem nyilvános, de végül kiszivárgott beszélgetésen, ahol Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó cége, a Tokaj–Sárazsadány Kft. EU-s pályázatáról és annak nyerési esélyeiről folyt a beszélgetés (1999 – Élet és Irodalom).
A 2002-es vesztes választás után

„Először is győzzük meg a többieket, és mondjuk el mindenhol azt, amit ma itt együtt hallhattunk. Másodjára: menjünk el szavazni úgy, ahogyan ezt már megtettük az előző vasárnapon. És harmadjára, mindenki hozzon magával a következő választási fordulóra még egy embert.” Ugyanitt mondta: „A haza nem lehet ellenzékben!” (Orbán Viktor beszél a Testnevelési Egyetemen tartott nagygyűlésen 2002. április 9 én, a választások első fordulója után, amikor a Fidesz vesztésre állt).
A kétharmados győzelem után

2010-től, az első kétharmados választási győzelem után létrejött a kormánypárti média koncentrációja, s immár gőzerővel közvetítették kormánytöbbség politikai üzeneteit.

A nem-megszorításokról

„Természetesen a kiadásokat csökkenteni kell. Bizonyos területeken a bevételeket növelni kell. De ez nem megszorítás”. (2011. január, Kossuth Rádió)

Brüsszel bírálata

„Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál és megakadályozza, hogy elérjük azokat” (2012, országértékelő beszéd).

Az illiberális állam

„A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni, sőt, építeni kell. Ilyen értelemben tehát az az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam. Nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, és hozhatnék még néhányat, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő sajátos, nemzeti megközelítést tartalmaz” (2014, Tusványosi Szabadegyetem).

„Mi nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet!” (Európa Parlament, Strasbourg, 2018. 09.11.: kormányfői hozzászólás a Sargentini-jelentés vitájához).

„Sosem voltam vagyonos ember, most se vagyok, nem is leszek” (válasz a jobbikos Vona Gábor kérdésére, hogy ki a strómanja; 2016. 04.11, országgyűlés).

„Nem szívelem a pocakos tábornokokat” (a kormányfő egy hadgyakorlaton észrevételezte a főtiszti kar elhízását Hende Csaba miniszternek).

„Nőügyekkel nem foglalkozom” (2017. április, Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívásáról).

Mára kikoptak a dakota közmondások

Noha a Orbán Viktor beszédeit hivatásos beszédírók készítik elő, és a nagyobb beszédjavaslatokat szó szerint leírják, a végső változat már a politikus keze nyomán születik meg, hisz szinte mindig átírja nyomtatott szöveget . A humor és a vicc Orbán előjoga, ilyet csak ő helyezhet el a szövegben, mert ez ízlés kérdése – árulta el lapunknak korábban egy, a kormányhoz közli forrás. Bár 2010-tól a dakota közmondások ideje lejárt, a korábbi években rendszeresen visszatérő elemei voltak Orbán Viktor megszólalásainak.

„Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla!” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 1999. szeptember 7-én, majd később ezzel újra odaszúrt az ellenzéknek a Néprajzi Múzeum 2022-es átadásán.

„Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani” (2002 májusában, a választási vereség után bölcselkedett így Orbán Viktor a Budai Várban tartott nagygyűlésen. Azt tanácsolta a győztes MSZP–SZDSZ-koalíciónak, hogy az Orbán-kormány döntéseit, eredményeit ne változtassák meg egy tollvonással.

„A bizalom olyan, hogy gyalogosan érkezik, és lóháton vágtat el” (2008-ban a Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke a Néppárt vezetőségi üléséről újságíróknak beszámolva elmondta: olyan dokumentumot fogadtak el, amely a pénzügyi válság kérdésében, a reálgazdaságra gyakorolt hatások csökkentését vagy megelőzését célzó teendők közt első helyre teszi a munkahelyek megvédését. A Fidesz elnöke szerint Magyarország rossz úton jár, mert – egyetlen európai országként – megszorításokat alkalmaz, és nem fordít kellő figyelmet a gazdasági növekedésre).

blikk.hu

Feltöltve: 2023.05.31.
Megnézve: 986

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra