HIRDETÉS
HIRDETÉS

Végleges formában jóváhagyta a lengyel szejm azt a törvénymódosítást, amellyel létrehoznak egy pénzügyi alapot a koronavírus elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások esetleges káros mellékhatásainak kárpótlására. Múlt csütörtökön már nagy többséggel elfogadták a jogszabályt, majd pénteken elutasította az ellenzéki többségű szenátus módosító javaslatait is. Az új törvény most az államfő jóváhagyására vár.

A kárpótlást azok igényelhetik majd, akik a koronavírus ellen tavaly decemberben megkezdett, védőoltások kiváltotta káros mellékhatások következtében, illetve 2023 elejétől bizonyos más védőoltások miatt is legalább kéthetes kórházi kezelésre szorultak vagy szorulnak a jövőben.

A kárpótlás a rövidebb távú kórházi ápolást igénylő súlyos túlérzékenységi reakció, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén is igényelhető.

A MAXIMÁLIS ÖSSZEG SZÁZEZER ZŁOTY (7,9 MILLIÓ FORINT).

A pénzt legfeljebb két hónapig tartó, egyszerűsített eljárásban lehet majd igényelni a betegjogi ombudsmannál, aki a szakértőkből álló hattagú tanácsadói testület javaslata alapján fog dönteni.

A kompenzációs kérvényt kétszáz złotys (15,8 ezer forint) − jogosnak talált igény esetén visszatérítendő − illeték fejében lehet benyújtani. Az egyik, végül elutasított szenátusi módosítás törölte volna ezt az illetéket.

A befizetett illetékek az alap egyik forrását adják, de hozzájárulnak az alaphoz az állammal a vakcinák szállításáról szerződést kötő gyógyszergyártó, illetve gyógyszerszállító cégek is. Az alaphoz benyújtott kárpótlási igénytől függetlenül a betegek bírósági úton továbbra is kérhetnek jogorvoslatot.

A koronavírus okozta Covid–19 betegség ellen eddig Lengyelországban beadott védőoltások után mintegy 16 ezer nemkívánatos, többségében enyhe reakciót regisztráltak. A vakcina beadása után 33 személy elhunyt, a lengyel egészségügyi tárca szerint azonban nincs bizonyíték az oltás és a halál közötti közvetlen összefüggésre, így egyetlen, oltás okozta halálesetet sem tartanak számon.

index.hu

Feltöltve: 2021.12.17.
Megnézve: 1616

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra