HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kínai Sinopharm, az orosz Szputnyik és az amerikai Johnson & Johnson vakcinája elenyészően kevés, vagy egyáltalán semennyi antitestet nem termel az omikron-variáns ellen egy frissen megjelent tanulmány szerint, írta meg a Bloomberg.

A Washingtoni Egyetem és a svájci Humabs Biomed SA gyógyszergyár által készített kutatás hat különféle vakcina hatásosságát hasonlította össze a rendkívül fertőzőképes és számos mutációval rendelkező új koronavírus-variáns ellen.

Tizenháromból csupán három Sinopharmmal teljesen beoltott ember szervezete termelt antitestet az új vírusmutáció ellen.
A Johnson & Johnson esetén ez az arány egy a 12-hez volt, míg a 11 Szputnyikkal beoltott vizsgálati alany egyikénél sem találtak antitestet.
A tanulmány, amely még szakmai bírálatra vár, a továbbiakban azt találta, hogy a legkisebb antitest-csökkenést egy korábbi fertőzés és két mRNS-alapú Pfizer vakcina esetén találták. Ebben az esetben az antitestek száma ötödére csökkent, míg két Pfizer-oltás esetén, korábbi fertőzés nélkül 44-szeres volt a csökkenés.

A kutatás csupán a vírus elleni antitestek számát vizsgálta, ami csupán az immunválasz egyik oldala. A másik oldal a sejtes immunitás, ami szintén képes védelmet adni a súlyos betegség kialakulásától. Azt még vizsgálják, hogy a sejtes immunitás hogyan reagál az omikron-variánsra.

index.hu

Feltöltve: 2021.12.17.
Megnézve: 1569

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra