HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ma is forró hangulat várható a Parlamentben, hiszen a képviselők azonnali kérdéseket intézhetnek a jelen lévő kormánytagokhoz, így minden bizonnyal Orbán Viktor miniszterelnökhöz is.
(Cikkünk folyamatosan frissül)

Vajon ismét kikapcsolja-e ma Jakab Péter jobbikos frakcióvezető mikrofonját a házelnök, Kövér László? Napirend előtti felszólalásokkal és interpellációkkal kezdődik, azonnali kérdésekkel folytatódik a parlament mai ülése, temérdek alkalom kínálkozik tehát a szokásos összecsapásra.

Kövér két héttel ezelőtt azt vette zokon, hogy Jakab egy felszólalásában hosszú hajú ficsúrnak nevezte Deutsch Tamás fideszes képviselőt, el is vette a szót a jobbikos képviselőtől. Kövér ezután 10 millió forintos büntetést szabott ki a beszólás miatt Jakabnak.

Múlt héten Jakab megpróbálta szóba hozna az esetet a parlamentben, a házelnök azonban nem volt vevő a reflexióra, és a házszabályra hivatkozva ismét kikapcsolta Jakab mikrofonját. Várható, hogy valamilyen formában ez a csata is folytatódni fog a két politikus között, ráadásul ezúttal alighanem Orbán Viktor szeme láttára (ő az előző két héten nem jelent meg az országgyűlésben).

Az első komolyabb izgalmat Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalása jelentette.

– Látva ezt az érdeklődést személyem iránt, gondoltam kielégítem érdeklődésüket 100 százalékban, nem csak 99-ben – utalt nyitásként Gyurcsány a Fidesz kommunikációjára, amivel Karácsony Gergelyt az ő embereként próbálja beállítani. Majd úgy folytatta: bár Orbán Viktor azt mondja, vele kell megküzdenie, mégis gyáván államtitkárai mögé bújik a vita elől.

– Magyarországon a kormány csak látszólagos: az ellenzék ellenzékét láthatjuk bennük. Nem tudnak mással foglalkozni, mint az ellenzék feltételezett politikai viszonyaival. Mondok valamit: mi lenne, ha inkább kormányoznának? – tette fel a kérdést a volt miniszterelnök.

– És ha már a nép szuverenitásról beszélnek, a nemzetről, mi lenne, ha közös döntésekre alapoznának. Vajon megbeszéltük-e bármikor is, hogy 500 milliárd forintból a kínai kommunista párt megbízásából egyetemet építünk? Volt-e vita arról, hogy privatizálják egyetemeinket? Megbeszélték-e bárkivel, hogy 28 500 forint marad a minimális nyugdíj? Megbeszéltük-e, hogy akarunk-e új atomerőművet, vagy méregdrága Budapest-Belgrád vasutat? Nem beszéltük meg! – sorolta Gyurcsány. – Ezek helyett Önök arról akarnak beszélgetni, hogy a „ficsúr” szó sérti-e az önök méltóságát. Arról akarnak beszélni, hogy ki kinek az apja, nagyapja, felesége. Önök családfakutatással foglalkoznak. Lehet ezt csinálni, de mi lenne, ha kormányoznának? – tette fel a kérdést. Végezetül rátért a Karácsonyt Gergely főpolgármestert ért fideszes támadásokra, miszerint nem beszél elég jól angolul.

– Tarlós István meg sem tudott nyikkanni külföldi nyelven, önök most Karácsony Gergellyel foglalkoznak, hogy hogy beszél angolul. Hát jobban, mint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes! – zárta napirend előtti felszólalását Gyurcsány Ferenc.

Kövér László egy sóhajtás után közölte, hogy Dömötör Csaba államtitkárra „hárul a feladat” válaszolni Gyurcsány Ferencnek. Dömötör szólásra is emelkedett, és ő is a számmisztikával kezdett:

– Lehet, hogy Karácsony Gergely mozgalma nem is 99 százalék Gyurcsány és 1 százalék Karácsony, mint azt mi mondtuk, hanem Önnek van igaza, és 100 százalék Gyurcsány. Ezt láttuk az elmúlt napokban is – kezdte Dömötör, majd rátért a nyelvtudás kérdésére.

– Nem az a probléma, hogy valaki nem beszél valamilyen nyelvet, hanem az, ha valaki azt állítja, hogy beszéli, de utána lebukik – mondta az államtitkár, majd felsorolta a kormány különböző intézkedéseit a a 13. havi nyugdíj visszaépítésétől a Magyar Falu programig.

– Világos beszéd, hogy most kihívta Orbán Viktort, ez már nyílt küzdelem, nem a korábbi simlis magatartás. Ugyanakkor nem jó fejlemény, hogy 15 évvel az őszödi beszéd után még mindig Ön az ellenzék vezéralakja. Mákszemnyi okunk nincs azt hinni, hogy másképp viselkedne most, mint akkor – reagált Dömötör Csaba.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.05.31.
Megnézve: 91

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra