HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egyre növekszik az aktív fertőzöttek száma, a naponta újként regisztrált betegek is több százan vannak, - a napokban az ezret is közelítették, ma "csak" 633 új fertőzött volt, de elhunyt 8 beteg. Jelenleg nagyjából a maszkviseléssel, iskolai lázméréssel, 23 órai szórakozóhely-bezárással próbál az ország küzdeni a járvány ellen. Vajon ez elég lesz? Az Operatív törzs ismét minden nap beszámol fejleményekről, követik a járvány alakulását, ettől függenek az esetleges új intézkedések.

A tájékoztatón elhangzott:

Müller Cecília,
országos tisztifőorvos:

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma egy nap alatt. 8 krónikus beteg elhunyt. Az elvégzett PCR vizsgálatok száma: 632031 darab.

A fertőzöttek korösszetétele változatlan, a fiatalok túlnyomó többségben vannak, a 20-29 éves korosztály a legérintettebb, de az alattuk és felettük lévő korosztály is jelentősen bevonódott!

A védekezés terv szerint folyik, ennek része, hogy szigorúan és szélesebb körben kell viselni a maszkot, a vírus átadásának megakadályozására.

A szórakozóhelyek 23 órakor bezárnak, ez a csoportosulások megakadályozását szolgálja. Jellemzően látják, milyen közösségek azok, ahol jelentős mértékben tud terjedni a árvány.

Az új eljárásrendről:

Számos rendelkezés nyár közepe óta érvényes, csak kevésbé figyelt fel rá a nyilvánosság. A lényeg, hogy összefüggő, minden hatóság és egészségügyi szolgáltató részére tartalmaz információkat: a háziorvosra tartozó ellátási rend, a betegellátásra vonatkozó rend, definíciók, a WHO definíciói. Minden olyan tudás összpontosul benne, amit a járvány kezdete óta nyertünk. Csak finomhangolás történt, lényegi változtatást nem tartalmaz, továbbra is, ha a háziorvos bárkit gyanús esetnek vél, kérheti korlátozás nélkül a PCR tesztet. Egyetlen lényeges változás, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama - mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy benne van az a kód is, amivel táppénzre lehet venni a beteget, és az adatszolgáltatás módját, de az ellátási módokat is.

Továbbra is a közösségi terjedés megakadályozása a cél, figyelik a kisebb közösségekben uralkodó állapotokat, tehát iskolákat, óvodákat is, hogy helyben lehessen izolálni, a terjedést akadályozni.

Gál Kristóf,
az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa:

Ha magyar állampolgár személyforgalomban a magyar határhoz érkezik, 10 napra rendelik el a hatósági házi karantént, vagy a kijelölt karantént.

Aki nem magyar állampolgár, Magyarországra csak illetékes rendőrkapitányság által kiadott engedéllyel léphet be. Általános beléptetés esetén náluk is karantént rendelnek el. Egy nap alatt több mint 3000 ember került karanténba, a határon közülük 700-nál többnél rendelték el a karantént. Jelenleg több mint 25 ezer ember van hatósági házi karanténban!

Tegnap 22 esetben kellett intézkedni, mert a tömegközlekedésben utazók nem viseltek maszkot, üzletekben 27 intézkedés történt maszkviselési hiányosságok miatt.

Kérdésekre adott válaszok:
Hogy ellenőrzik a maszkhasználatot? Válasz: a rendőrség is ellenőrizheti saját hatáskörben a maszkhasználatot, mulasztás észlelése esetén a tömegközlekedési eszköz vezetőjét, vagy intézmény vezetőjét felhívják a szabályok betartatására, esetleg értesítik a megfelelő hatóságot. Ha szolgálat közben észlelnek szabálytalanságot, a rendőrök intézkednek, bírságot, feljelentést csak súlyos, vagy ismételt szabálysértés esetén alkalmaznak.

Milyen esetben rendelhetik el a PCR tesztet a háziorvosok? Válasz: ha a háziorvos gyanúsnak véli betegét, elrendelheti a vizsgálatot, sőt, erre kérik is a háziorvosokat, mert a beteg adata csak így kerül be a rendszerbe, és lehet tudni, hogy a beteg meggyógyul, vagy a legrosszabb eset következik be, és a beteg meghal.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.09.22.
Megnézve: 196

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra