HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bense Tamás, háziorvos válaszolt kérdéseinkre a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

A szakember úgy gondolja, a vírus már berobbant, és itt az ideje, hogy a védekezés a betegség ellen reflexszerűvé váljon.

Hétfő óta büntetik, aki nem hord maszkot, az országos tiszti főorvos közleményben magyarázza újra, mit kell tenniük az átlagembereknek, hogy megvédjék magukat és szeretteiket a fertőzéstől. Tényleg semmit nem tanultunk?

– Nyáron valóban lazult a fegyelem, megkopott a tavaszi veszélyérzetünk. De újra óvatos lesz mindenki, mert a járvány erősödésével mindenkinek lesz fertőzött ismerőse, a vírus valóságossá válik a szemükben. Persze, a laposföld-hívőket talán még ez sem győzi meg feltétlenül.

Ha valakit maszk nélkül lát a boltban, őket is megpróbálja meggyőzni?

– Persze, egy udvarias figyelmeztetés, hogy lecsúszott a maszkja az orráról, nyomban előkerül a zsebéből, ha otthon felejtette, felkínálok neki egy bontatlant. Valószínűleg elgondolkodik az illető, hogy akar-e ilyen kellemetlen helyzetbe kerülni többet. A humor még mindig működik.

Nem dühíti, hogy fél év járvány után is még mindig sokan vannak, akik a kezükbe tüsszentenek nyilvános helyen is, aztán törölgetik a tenyerüket, ahol éppen tudják?

– Én azért azt is látom, hogy az utcán egyre többeknél van kézfertőtlenítő.

Nincs túl késő eszmélni?

– Ez tényleg a huszonnegyedik óra, a vírus berobbant, de még felfutóban van a járvány, mindenkinek maradt egy kicsi ideje, hogy átértékelje a dolgait és reflexszerűvé váljon a kézmosás, a maszkviselés, a távolságtartás. Később már késő lesz tanulni.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.09.21.
Megnézve: 156

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra