HIRDETÉS
HIRDETÉS

Komoly áremelkedéseket lehetett tapasztalni az elmúlt időszakban. a KSH most a júliusi adatokat hozta ki, de aki rendszeresen jár boltba, az tapasztalhatta: ugyanazok a termékek kerülnek a kosárba, de a pénztárnál mégis szinte napról napra többet kell fizetni. Vödrös tejföl majd' ezer forintért? Háromezer forintos málna? Ki tudja ezt megfizetni, és főleg, hol lesz a vége az áremeléseknek?

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

És ezek csak a hivatalos statisztikai adatok, ne okozzon senkinek se meglepetést, ha valahol egy boltban még többet kérnek el az árucikkekért - és néha kellemes csalódás, hogy vannak akciók is.

Júliusban – az előző év azonos időszakához képest – az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt.

Ezen belül így emelkedtek az árak:

Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 17,1 százalékkal
A párizsi, a kolbász 16,1 százalékkal
A cukor 14,5 százalékkal
A szalámi, szárazkolbász és sonká 11,5 százalékkal
A tojás 8,9 százalékkal

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3, ezen belül a dohányáruk – főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelés miatt – 9,7 százalékkal drágultak.

Ami csökkent:

Az üzemanyagok ára 4,2 százalékkal csökkent.

A sertéshús 3,9 százalékkal lett olcsóbb.

Szinte minden más nőtt

Júniushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek júliusban.

Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékos mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékos növekedését.

Csökkenés helyett drágulás

Az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.

A nem idényáras élelmiszereken belül:

az étolaj 2,2,
a tojás 1,9,
a tej 1,3,
a kenyér 1,0 százalékkal

lett drágább.

A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, amely a termékcsoport árának 1,4 százalékos növekedését eredményezte.

A szolgáltatások 1,4 százalékkal drágultak, ezen belül a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése hatására az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 31,1, az üdülési szolgáltatásoké pedig 7,6 százalékkal magasabb lett. A járműüzemanyagok az olajárak és a jövedéki adó emelkedésének hatására pedig 8,1 százalékkal többe kerültek júliusban 2020 júniusához viszonyítva.

Fél éven belül:

Január-júliusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.08.11.
Megnézve: 153

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra