HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szombat este újra több ezren tüntettek Izrael-szerte az izraeli városokban Benjámin Netanjahu lemondását követelve. A tiltakozók egyfelől a koronavírus-járvány kezelésében elkövetett hibákat róják a miniszterelnök szemére, másfelől azt, hogy úgy kormányoz, hogy közben egy korrupciós per folyik ellene.

A rendőrség becslése szerint több mint hétezer ember vett részt a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtti tüntetésen, és mintegy ezren tiltakoztak Netanjahu cézáreai magánrezidenciája előtt. Szintén tüntettek Tel-Avivban, a kormányfő lemondását követelve.

A demonstráció szervezői nem adtak becslést az összegyűlt tömegre, de a Times of Israel a fővárosból például "minden eddiginél nagyobb szabású" megmozdulásról számol be.

A tel-avivi tüntetés helyszínére több száz rendőrt vezényeltek ki, miután feltehetően szélsőjobboldaliak támadták meg a demonstrálókat.

Izraelben hetek óta tartanak a tüntetések Netanjahu ellen. A demonstrálók egyrészt azt sérelmezik, hogy a miniszterelnök túl korán enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, és nem készítette fel az országot a járvány második hullámára. Az országban több mint egy hónapja 1000 fölött van a napi új esetek száma, és bár a járványt mostanra újból sikerült megfékezni, az ismételten bevezetett korlátozások újabb csapást mértek az amúgy is válság elé néző izraeli gazdaságra. A demonstrálók számára az is elfogadhatatlan, hogy Netanjahu vezeti a kormányt, miközben a csalás, megvesztegetés és hivatali visszaélés vádjával áll a bíróság előtt.

index.hu

Feltöltve: 2020.08.03.
Megnézve: 217

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra