HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bár Horvátország zöld járványügyi besorolást kapott a magyar kormánytól, ez a járványhelyzet alakulásával bármikor változhat, ezért érdemes idén inkább belföldön nyaralni – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ATV híradójának.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap jelentette be, hogy a kormány zöld, sárga és piros kategóriába osztja a világ országait, és a különféle színkódokkal különböző mértékű szigor – a határon elvégzett teszt és karantén – jár. A zöld országból érkezők korlátozás nélkül beléphetnek. Merkely szerint Horvátország a viszonylag magas napi esetszámok ellenére azért kapott zöld utat, mert a legtöbb eddigi igazolt magyarországi esetben a fertőzés inkább Szerbia vagy Ukrajna felől érkezett.

A határon elvégzett tesztekkel kapcsolatban a Merkely is megerősítette, amiről már Gulyás Gergely is beszélt: a határátlépéskor kötelezően elvégzendő teszteket csak augusztus 1-ig állja az állam, utána a beutazóknak maguknak kell fizetnie értük. A rektor elképzelése szerint ez úgy nézne ki, hogy az érintettek egy listáról választhatnák ki, hogy melyik szolgáltatóval szeretnék elvégeztetni a tesztjüket.

Merkely szerint a környező országokban azért nőhetett meg az igazolt fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor lazítani kezdtek a közösségi korlátozásokon, amikor az adatok ezt még nem indokolták. A rektor egyúttal arról is beszélt, hogy mikor érkezhet meg a koronavírus-járvány második hulláma: szerinte szeptembertől több tényező – az iskolakezdés, illetve a hűvösebb idő miatti több zárt térben tartózkodás – is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így egy második hullám ősszel érkezhet meg.

Ugyanő egyébként július elején azt mondta, novemberben jöhet a második hullám, majd másnap arról beszélt, hogy nem lehet kizárni, hogy már a nyáron megérkezik. Az állítások nem mondanak ellent egymásnak, csak más-más aspektusát emelik ki ugyanannak: az ősz beköszöntével majd előrehaladtával egyre nagyobb a járvány újbóli felfutásának esélye, de nyáron is elővigyázatosnak kell maradnunk, mert a fegyelem lazulása már előbb is elhozhatná a második hullámot.

index.hu

Feltöltve: 2020.07.13.
Megnézve: 412

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra