HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár interjút adott a Népszavának, amelyben különböző javaslatokat tett a kormány és a főváros együttműködése érdekében, leszögezve, hogy a kormány kész fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, ehhez azonban szükség van Karácsony Gergely és támogatói részéről is együttműködési hajlandóságra.

Fürjes Balázs már az interjú elején kijelentette, annak ellenére, hogy a baloldali többségi Fővárosi Önkormányzat heves támadásokat intéz a kormányzat ellen, a kormány továbbra sem szeretne hadakozni, hanem a kooperáció útját választja a fővárosiak érdekében.

Az államtitkár a baloldali újságíró kérdésben foglalt állítására reagálva hangsúlyozta, „szó sincs arról, hogy a kormány megsarcolná Budapestet, mint ahogy azt Karácsony Gergely mondja", a járványhelyzet miatti szolidaritásból viszont Budapestnek is ki kell vennie a részét.

Hozzátette,
a kormány fizeti a hármas metró felújításának teljes költségét, és örömmel odaadnák a 6 milliárdot a Lánchíd-rekonstrukcióra, ha végre elkezdődne, az idén 93,6 milliárdot kapnak a fővárosi önkormányzatok működésre és fejlesztésre, jövőre pedig 10 milliárddal több pénzből gazdálkodhat Budapest.

Fürjes a Lánchíd felújításával kapcsolatban elmondta, „másfél hónapja nem kapnak válaszokat a Városházától, nem tudják követni, hogy mi történik a Lánchíd ügyében. Tavaly decemberben azt mondta Karácsony, hogy a híd felújítása nem tűr halasztást. Át is adott a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkárságnak egy mérnöki szakvéleményt, ami világosan kimondja: a híd tragikus állapotban van és fél éven belül meg kell kezdeni a felújítását, a késlekedés pedig drasztikusan növelné a költségeket. Ehhez képest azóta se történik semmi. A fővárosnak egyetlen kérése volt, miszerint a váralagút, a villamos aluljáró és a hídfelújításra adott kormánytámogatást, kizárólag az utóbbira használhassák fel. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) támogatta a kérést".

Az államtitkár hozzáfűzte:
az újabb fővárosi szakvélemény szerint kisebb vasbetonszerkezetek hullhatnak le a hídról, amelyek kárt okozhatnak a rakparton haladó autókban, illetve a Dunán közlekedő hajókban. Ha nem indul meg a munka, a kormány rákényszerülhet, hogy a főváros helyett megoldja ezt a kérdést,
utalva arra, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója felvetette: „ha rövid időn belül nem írják ki Karácsonyék a tendert, akkor a kormány vegye kezébe a felújítást".

Azonban van olyan téma is, amiben a főváros baloldali vezetése és a kormány egyetért, nevezetesen az Airbnb-ügye. Fürjes közölte mindkét fél fontosnak tartja, hogy a budapesti elérhető árú bérlakáskínálat érdekében korlátozni kell a rövid távú lakáskiadást, amivel egyúttal megakadályozható a belváros kiürülése is.

Az államtitkár külön kiemelte, hogy készek a fővárossal a párbeszéd folytatására, ennek jegyében pedig azt javasolják, a lehető leghamarabb tartsák meg az FKT ülését, tárgyalják meg a Lánchíd és a Gellérthegy rendbetételének kérdését.

A konkrétumokra térve Fürjes elmondta, a kormány kész folytatni a kormányzati parkfejlesztési programot, amelynek keretében korábban megújult a Margitsziget és az Orczy-kert is. Arra tesznek javaslatot, hogy a budapestiek bevonásával tervezzék meg a csepeli közpark, a Népliget, a Városmajor, a Gellérthegy és a Hajógyári sziget parkjainak megújítását. Ennek részeként kitiltanánk a szennyező és forgalmat lassító turistabuszokat a Gellérthegyről és megépülhetne a sikló a Tabán és a Citadella között – részletezte.

A kormány továbbá azt javasolja Karácsonynak, hogy
a Gellérthegyi siklót ne privatizálja a főváros, ne privátprofit legyen a nyereség, hanem a kormányzat és főváros közösen döntsön a sikló megépítéséről, az éves működési nyereséget pedig fordítsák a Gellért téri közpark fejlesztésére, fenntartására.

Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kihangsúlyozta, hogy az érintett önkormányzatok támogatták a kormány Déli Városkapu tervét is, amelynek része a diákváros, illetve egy hatalmas közpark Észak-Csepelen. A terület magántulajdonban van, de a kormány nyitott arra, hogy az önkormányzatokkal közösen szerezzenek ott tulajdont - mondta.

Fürjes arra is kéri a Karácsony-féle városvezetést, hogy „fejezze be az autósok üldözését, mert autóval közlekedni nem deviancia". A szeptemberi kezelhetetlen dugók kialakulásának elkerüléséhez fel kell számolni a nagy forgalmú utakon kialakított kerékpársávokat, és alaposan meg kellene gondolni a beharangozott sebességkorlátozás bevezetését is – zárta interjúját Fürjes Balázs.

origo.hu

Feltöltve: 2020.07.11.
Megnézve: 408

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra