HIRDETÉS
HIRDETÉS

A köztársasági elnökhöz fordul a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE), azt kérik, hogy küldje vissza a kata szigorítását bevezető törvényt az Országgyűlésnek. A nemrég elfogadott törvényjavaslat szerint, ha egy katás egyéni vállalkozó 3 millió forint fölött számláz ugyanannak a megrendelőnek, akkor 40 százalékos különadót kell befizetnie. Az MKOE szerint egyfelől problémás, hogy a 40 százalékos büntetőadó a számításaik szerint egy hatszoros adóemeléssel ér fel, amelyre még nem volt példa.

De az MKOE-nak a törvény megfogalmazásával is gondja van, ugyanis a következő rész szerintük kétértelmű:

Ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót fizet.

Ugyanis nem világos, hogy ez azt jelenti, hogy a 3 millió forint feletti rész vagy három millió forint fölött a teljes bevétel képezi a 40 százalékos különadó adóalapját. „Az elfogadott törvényjavaslat nem tesz eleget a jogalkotás követelményének, mert nem tisztázza, hogy a 40 százalékos adókulcs mire vetítendő. Rövid példával: egy cégnek számlázott 5 millió forint bevétel esetén a 40 százalék adója 800 ezer forint, vagy 2 millió forint lesz? Álláspontunk szerint a magyar nyelvtan szabályai szerint erre az elfogadott törvény nem ad választ és az jogértelmezéssel sem pótolható" – olvasható az MKOE kritikája.

Nem ez az első kritika egyébként, amely az új szigorítást érinti, az Adótanácsadók Egyesülete is élesen bírálta a kataszigorítást, amely szerintük a tisztességesen adózó katásokat is bünteti majd.

index.hu

Feltöltve: 2020.07.09.
Megnézve: 419

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra