HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a kormányülésen született döntésekről csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Ma ülésezik az operatív törzs, a környező országokból aggasztó adatok érkeznek
Elképzelhetőek újra szigorítások
A Kaleta-ügy gyomorforgató

Koronavírus

A szerdai kormányülés fő témája megint a koronavírus volt. A kormány szerint a világból érkező adatok aggasztóak, a környező országokban ismét emelkedik a fertőzöttek száma, itthon viszont csökken, de az új eseteket külföldről hurcolták be. Emiatt nem kizárt, hogy újra szigorúbb intézkedéseket vezetnek be akár már a következő napokban. Jelenleg lehet külföldre menni, de azt javasolják, mindenki nyaraljon inkább itthon.

Egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: tárgyalnak a határok átjárhatóságának szigorításáról, de még nincs döntés. Az operatív törzs ma ülésezik, elképzelhető, hogy szigorúbb intézkedéseket hoznak, határzárak bevezetése is lehetséges.

Az operatív törzs estefelé ülésezik majd, ha a mostaniaktól eltérő döntést hoznak, a következő napokban ismertetik majd.

Olyan szabályt biztos nem vezetnek be, hogy ha valaki holnap hazajön külföldről, karanténba kell mennie. Tesztelések lehetnek, de Gulyás a döntésig nem akart spekulációkba bocsátkozni.

Egy későbbi kérdés a levegőben terjedő koronavírusról szólt. Gulyás szerint a WHO közlése nem újszerű, tudjuk, hogy a koronavírus a levegőben terjedhet, eddig is tudtuk. A kérdés az, mennyire, milyen távon terjed. A mai tudásunk szerint annál biztonságosabb lehetőség nincs, mint Magyarországon nyaralni, mert az adatok kedvezőek – mondta Gulyás a kérdező azon felvetésére, hogy a WHO bejelentése miatt nem lesz-e pánik, nem mondják-e vissza az emberek a belföldi nyaralásokat.
Uniós csúcs

A jövő heti EU-csúcsra kitérve, Gulyás azt mondta, cinikus, hogy az Európában tervezett hitelprogramot „jövő generáció alapnak” nevezik, mert – ahogy a minap Orbán Viktor is mondta az Európa cenzúrázatlanul internetes konferencián – ez a jövő nemzedékeknek óriási teher lesz.

A magyar kormány azonban hajlandó támogatni egy, a hazaitól eltérő válságkezelési módszert, de a csomagnak igazságosnak kell lennie, politikamentesnek, csak a gazdaságra koncentrálva kell létrehozni ezt. A kormány rendkívüli parlamenti ülésnapon kér világos felhatalmazást a képviselőktől, hogy milyen álláspontot képviseljen a csúcson.

Kaleta-ügy

A kormány a Kaleta-ügy miatt a gyermekvédelemről is tárgyalt. Ami történt, gyomorforgató – mondta Gulyás Gergely, a Kaleta-féle pedofil botrányra utalva. Indokolt a gyerekek egészséges fejlődése érdekében mindent megtenni, ha kell, szigorítani a szabályokon. Az ügyben Kocsis Máté vezetésével a kormány munkacsoportot hoz létre.

Az ügyet Gulyás Gergely gyomorforgatónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami „a lehető legszigorúbb ítéletért kiált”.

Kérdésre válaszolva Gulyás azt is mondta:

„Nem tudjuk, hogy ezt a beteges tevékenységét mióta folytatta, azt tudjuk, hogy politikailag ezért nehéz valakit felelősségre vonni. Nyolc évig liberális kormányok alatt szolgált, az átvilágításának meg kellett történnie, de nem tudni, mikor kezdte a tevékenységét, ami bűncselekmény egyébként” – mondta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Hozzátette: a bíróság ítélete a kormányon kívül álló dolog, véleményük lehet, a Btk. szigorítására készen állnak.

Szeretnék, hogy ne lehessen tárgyalás nélkül ilyen ügyekben döntést hozni, de – mondta egy kérdésre válaszolva Gulyás – nem szeretnének beleszólni abba, hogy a vádhatóság milyen büntetést kér, mert az sötét időket idézne. Az, hogy a bíróság – az ügyész súlyosítási indítványának hiányában – netán mégis súlyosítana, az '56 utáni időket idézné – mondta.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta a miniszter, jó szívvel támogatná, hogy legyen nyilvántartás a szexuális bűnözőkről.
Airbnb

A közelmúltban felmerült a rövidtávú lakáskiadások szigorítása. Ezzel kapcsolatban Gulyás szerint az önkormányzatoknak kell saját döntéseket hozni, akár megengedő, akár tiltó szabályokat hozzanak létre. A témával kapcsolatos, tervezett törvény is arról szól majd, hogy az ügyben szabad kezet kapnak az önkormányzatok. Gulyás Gergely azt mondta, kormány azért nem akar dönteni, mert ez tipikusan olyan téma, amiben a kerület tudja eldönteni, hogy mi neki a jó. Ez egy olyan ügy, ahol indokolt, hogy a helyi lakók, helyi vállalkozók, a helyi turizmus érdekeinek megfelelően, helyben döntsenek. Külföldön is a legtöbb szabály önkormányzati eredetű, a szabályozások célja az, hogy szigorítsák az Airbnb-t. A kérdés, ha most ezt betiltanák, vajon az a turista, aki idejött volna, így is eljönne-e, mondjuk egy hotelbe, avagy távolmaradna – mondta kérdésre válaszolva a miniszter.
Zavargások világszerte

Gulyás arra a kérdésre, felkészült-e a rendőrség az amerikaihoz hasonló zavargások leküzdésére, azt mondta: a magyar rendőrség jó állapotban van, de szerencsére a magyar társadalom is, nem valószínű, hogy joggal elmebetegnek mondott eszmék mentén zavargások törjenek ki.
Nyilvánosságra hozná?

Gulyás minisztériumában a dolgozók jogviszonyát akkor is megszüntetik, ha magánjellegű dolog, ami miatt eljárás indul ellenük. Ezeket nem hozná nyilvánosságra. Vannak vizsgálatok, amelyeket az Alkotmányvédelmi Hivatal végez, és itt is kiderülhetnek dolgok, amik nem bűnügyek, hanem mondjuk életvitelre vonatkozó dolgok, ám nem egyeztethetők össze a minisztériumbeli munkával. Ekkor is elbocsátják az illetőt, viszont ezeket sem hozzák nyilvánosságra, sőt, ezek államtitkok – mondta Gulyás Gergely egy kérdés kapcsán, amely arra vonatkozott, hogy ő nyilvánosságra hozná-e, ha az általa vezetett minisztériumban valaki bűncselekményt követ el.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.07.09.
Megnézve: 418

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra