HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hónapok óta először ismét nőni kezdett a koronavírusos heti esetek száma a tágabb európai régióban, ahogy elkezdték lazítani a korábban bevezetett korlátozásokat - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A világszervezet régiós vezetője, Hans Henri Kluge arra figyelmeztet, hogy amennyiben figyelmen kívül hagyják a kockázatokat, az egészségügyi ellátás nehéz helyzetbe kerülhet ezekben az országokban.

A leginkább érintett országok nagyrészt a régió keleti blokkjában és Közép-Ázsiában találhatók, kivétel ez alól a helyzetet korábban is lazábban kezelő Svédország. A WHO listáján van még Moldova, Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Koszovó, Azerbajdzsán, Kazahsztán, és Kirgizisztán. Az 54 országot lefedő, valóban kiterjedt régióban naponta 20 ezer új megbetegedést és 700 halálesetet regisztrálnak. Az elmúlt két héten 30 országban nőtt az összesített esetszám.

Kluge azt is megemlítette a BBC-nek, hogy Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban és Izraelben gyorsan reagáltak a veszélyes új gócpontok felfedezésére, amelyek iskolákhoz, bányákhoz és élelmiszer-előállító üzemekhez voltak köthetők, kézben tartották a helyzetet.

A figyelmeztetés ellenére a WHO arra számít, hogy az országok többségében enyhülni fog a járványhelyzet a nyári hónapokban, de azt sem szabad elfeledni, hogy készülni kell az őszre, amikor a Covid-19 mellett megjelenhetnek a szezonális betegségek, az influenza és a megfázás.

Svédország reagált a WHO kitüntetett figyelmére, és az állami járványügyi szakértő Anders Tegnell kifejtette, hogy a világszervezetnél rosszul értelmezik az adatokat. Tegnell elmondta, hogy azért jelentkezik náluk több észlelt beteg, mert sokkal több tesztet végeznek el, mint korábban, amikor még csak az idősek otthonában élőket, valamint a súlyos tünetekkel kórházba kerülőket tesztelték.

index.hu

Feltöltve: 2020.06.26.
Megnézve: 570

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra