HIRDETÉS
HIRDETÉS

Megjelentek a kormány legújabb rendeletei, melyeket a veszélyhelyzet kezelésére tekintette hoztak meg. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek foglalkoznak a rendvédelmi dolgozók számára elrendelhető túlórákkal, az idősotthonok dolgozóinak is túlórázniuk kell, később is fel lehet használni a SZÉP-kártya-juttatásokat díj felszámítása nélkül, nem kell fizetni a parkolásért Magyarországon, illetve számos más különleges szabályozás lépett életbe.

A Privatbankar.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat:

RENDŐRÖK – A rendvédelmi szervek dolgozói esetében heti 48 óránál több lehet a heti szogálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat. A napi szolgálati idő 12 óránál hosszabb is lehet, de nem lehet 24 óra. Vagyis heti több mint 48 órás túlórázásokat is elrendelhetnek a rendőröknek, ráadásul ezt nem kell sokkal előre közölni az egyenruhásokkal, elég az adott héten. Ráadásul a napi 8 óra egybefüggő pihenőidőbe beszámíthatják mostantól azt az időt is, amíg a rendőr othhonról a munkahelyére, illetve onnan visszaér.

BÜNTETÉS – Szabálysértésnek minősül majd, így 5 ezertől 500 ezer forintig büntethető, ha valaki az intézkedésere jogosult szerv számára a veszélyhelyzettel kapcsolatban lényeges adat tekintetében a valóságtól eltérő statisztikai adatot szolgáltat, vagy az adatszolgáltatással kapcsolatban a valóságnak meg nem felelő felvilágosítást ad.

KATONÁK – A szerződéses katonák jogviszonya nem szűnhet meg, hanem automatikusan hosszabbodik a veszélyhelyzet idején. A hivatásos katonák nem mondhatnak le, nem kérhetik jogviszonyuk megszüntetését.

PARKOLÁS – Mától, azaz április 6-tól, hétfőtől nem kell parkolási díjat fizetni.

Nem kell fizetni a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, valamint az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területein a parkolásért. (Vagyis a fűre továbbra sem lehet felállni a kocsival, mindez az egyébként is várakozási célú területekre vonatkozik)

IDŐSOTTHONOK – Az idősotthonokban a dolgozók számára 24 órás műszak is elrendelhető, ha utána a dolgozó 48 óra összefüggő pihenőidőt kap.

GYANÚSÍTOTTAK – A nemzetközi bűnügyi jogsegély területén a változás, hogy nem vehető át olyan gyanúsított külföldről, akit karantén alatt lévő területen találtak, és fordítva:ki sem ad ilyen embert Magyarország.

BÖRTÖNÖK – A börtönökben ujjlenyomat-vétel nélkül fogadják a bevonuló elítélteket, ha személyazonosságuk máshogy is megállapítható. A letöltendő büntetését minden új elítélt karanténban kezdi, elkülönítve a többiektől. Koronavírus-gyanús elítélteket nem fogadnak be börtönbe, kórházba viszik, igazolással.

SZÉP-KÁRTYA – A lejáró SZÉP-kártyás összegek után nem lehet díjat felszámolni a veszélyhelyzet végét követő hatvan napig.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.04.06.
Megnézve: 298

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra