HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sanghaj — A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottnál rasszista balhé miatt áll a bál, ami akár az olimpiai bajnok csapat széteséséhez is vezethet.

A világkupa hétvégi, kínai versenyére készülő gárda tagja, Burján Csaba (25) az ázsiai országra sértő bejegyzést tett közzé az Instagramon. A sportoló kiakadt, mert sokat kellett várakoznia a sanghaji reptéren, ezért a közösségi oldalára feltöltött videóhoz azt írta, hogy „F.ckin China”, magyarul „Kib...ott Kína”.

Ezt követően Csang Csing Lina (46), a válogatott kínai vezetőedzője lemondott, amit a magyar szövetség (MOKSZ) elnöksége nem fogadott el.

Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat – fakadt ki a szakember a kínai CGTN televíziónak, hozzátéve: megdöbbentőnek, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja versenyzője megnyilvánulását.

Burjánt a MOKSZ hazarendelte Kínából, így nem versenyez a vk-n. Kérdés, milyen további szankciók várnak rá, mennyire súlyos büntetésre számíthat. De talán még ennél is fontosabb, vajon a továbbiakban együtt tud-e dolgozni Csang Csing Linával, illetve váltóbéli társaival, az apai ágon kínai származású Liu Shaolin Sándorral (24) és Liu Shaoanggal (21). Ha Burján számára a legrosszabb forgatókönyv következik be, s száműzik a válogatottból, rövid időn belül a második tagját veszítheti el a 2018-as pjongcsangi olimpián győztes csapat, amely Magyarország történetének első téli ötkarikás aranyérmét szerezte. A váltó rangidős versenyzője, Knoch Viktor (29) idén tavasszal jelentette be a visszavonulását.

Burján az Instagramon elnézést kért, s bízik benne, hogy megbocsátanak neki.

„Nagyon sajnálom a bejegyzésemet. Fáradt voltam a hosszú utazás miatt, nem gondoltam komolyan. Remélem, mindenki megérti. Bocsánatot kérek még egyszer” – írta a sportoló.

Fegyelmi eljárás indult

A MOKSZ közleményt adott ki a történtekről.

„A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége úgy határozott, hogy a csapatvezető kérelmére Burján Csaba ellen fegyelmi eljárást indít. Annak végeredményéről, ahogyan ezúttal is, tájékoztatjuk a közvéleményt. A fegyelmi döntés meghozataláig a MOKSZ nem kíván további nyilatkozatot tenni” – olvasható a szövetség honlapján.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.12.04.
Megnézve: 733

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra