HIRDETÉS
HIRDETÉS

Orbán Viktor miniszterelnök nem szeretne női jelöltet is állítani EU-s biztosnak. A Politico információi szerint Orbán erről szerda este beszélt a frakcióülésen. Orbán az EP által elutasított Trócsányi László helyett Várhelyi Olivért javasolja a posztra.

A héten az Európai Bizottság szóvivője arról beszélt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke több biztosjelölt megnevezését kérte a tagállamoktól korábban, és ez érvényes arra a három országra is, melyeknek első bizottsági jelöltje nem ment át az Európai Parlament vizsgálatán. Románia, Magyarország és Franciaország javasoljon két jelöltet a bizottsági posztra.

Von der Leyen korábban kifejezetten kérte, hogy a két biztosjelöltből egy férfi, egy nő legyen: eredeti célja az volt, hogy a biztosok egyenlő arányban legyenek mindkét nemből. Ez a cél már akkor meghiúsulni látszott, amikor a román és a francia női biztosjelöltet is alkalmatlannak találták a feladatra.

Az Európai Bizottságba a magyarral együtt még három biztos neve nem ismert, ezért a tervezettnél később, csak december elsején állhat munkába az új bizottság. Orbán Viktor elmondása szerint a biztosjelöltek portfóliójáért még mindig „folyik a harc”, nem titkolt célja lenne az eredetileg tervezett bővítés- és szomszédságpolitika bizottsági portfóliót megszerezni.

index.hu

Feltöltve: 2019.10.17.
Megnézve: 851

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra