HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kína és Moszkva is beleszólt a törökök szíriai hadjáratába. Kína a hadművelet abbahagyására szólította fel Erdoganékat, az oroszok meg úgy tűnik attól tartanak

Kína felszólítja Törökországot, hogy állítsa le hadműveleteit Szíriában, és térjen vissza a problémák politikai úton történő megoldásának helyes útjára - jelentette ki Keng Suang kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Kína mindig is ellenezte a haderő alkalmazását a nemzetközi kapcsolatok terén, és azt tanácsolja az érintett feleknek, hogy tartsák magukat az ENSZ Alapokmányában foglalt iránymutatáshoz és alapelvekhez, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáihoz - fogalmazott a szóvivő, aki arra szólította fel a feleket, hogy a nemzetközi jog keretein belül kijelölt diplomáciai csatornákon keresztül keressenek megoldást a fennálló problémákra.

Keng úgy vélekedett: tiszteletben kell tartani, és meg kell óvni Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi egységét.

Mindazonáltal - folytatta, - Szíriában továbbra is súlyos problémát jelent a terrorizmus, ráadásul a katonai akciók arra késztethették a terroristákat, hogy elmeneküljenek az országból. Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet pedig kihasználhatja ezt az alkalmat arra, hogy újult erővel térjen vissza - mutatott rá a szóvivő, majd arra szólította fel Ankarát, hogy vállaljon felelősséget, és a nemzetközi közösséggel együtt vegye fel a küzdelmet a terrorizmussal szemben.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja.

Törökország október 9-én offenzívát indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen, amely 480 kilométer hosszan ellenőrzi a határ szíriai oldalát. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és egy biztonsági övezettel létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A hadművelet leállítására már az Európai Unió és az Egyesült Államok is felszólította Törökországot, Washington pedig hétfőn szankciókat vezetett be két török minisztérium és három tárcavezető ellen.
Az oroszoknak sem tetszik:

Oroszország reméli, hogy a török és a szíriai fegyveres erők nem kerülnek közvetlen konfliktusba Észak-Szíriában - jelentette ki Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak nyilatkozva kedden Moszkvában.

Bogdanov elmondta, hogy kapcsolatfelvétel történt "mindenki között" ennek elkerülése, valamint annak érdekében, hogy a felek álláspontját összhangba hozzák a nemzetközi jog normáival és elveivel, valamint "számításba vegyék a folyamatba bevont összes fél jogos érdekeit".

A magas rangú diplomata ugyanakkor nem kívánta kommentálni a törökök és a kurdok közötti orosz közvetítés lehetőségével kapcsolatos értesüléseket.
"Reméljük természetesen, hogy meg tudnak állapodni. Mindenkinek meg kell egyeznie a másikkal: a szíreknek a kurdokkal és a szíreknek a törökökkel" - mondta.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy változatlanul október 29-én tervezik a szíriai alkotmányozó bizottság első ülésének megtartását.

Hétfői híradások szerint a kurd vezetésű milíciák megállapodtak Damaszkusszal, hogy az október 9-én megindított török offenzíva megállítása érdekében szíriai kormányerők érkezhetnek a török határ térségébe.

Az egyezségnek megfelelően az Interfax hírügynökség szerint a szír csapatok bevonultak a Haszeke tartománybeli Tell-Tamír, a Rakka tartománybeli Tabku és az Aleppó tartománybeli Manbídzs városba. Korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök kilátásba helyezte ez utóbbi település elfoglalását.

Az orosz védelmi tárca kedden közölte, hogy az amerikai csapatok az iraki határ irányában elhagyták két, Dadat és Umm-Mial közelében található szíriai bázisukat. A minisztérium egy hétfő éjjel kiadott kommünikéjében valótlannak nevezte azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Moszkva beleegyezését adta volna Kobane észak-szíriai kurd város török elfoglalásához az Ankara által terrorelhárító műveletnek minősített északkelet-szíriai offenzíva keretében.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.10.15.
Megnézve: 816

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra