HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rómából, a Kereszténydemokrata Internacionálé elnökségi üléséről érkezett Párizsba Orbán Viktor, hogy találkozzon Emmanuel Macron francia elnökkel. A két politikus rövid sajtótájékoztatót tartott megbeszélésük előtt az Elysée-palota udvarán.

Az Orbán Viktorral folytatott munkaebéd előtt Emmanuel Macron kifejezte reményét, hogy őszinte és hasznos megbeszélésük lesz majd a magyar miniszterelnökkel, mert fontos és érzékeny időszakot él meg Európa. Macron azt mondta, hogy az unió egységéről, a menekültválságról, a brexitről és Kínáról is szót váltanak majd, de azt is hozzátette, tudja, hogy sok kérdésben nincsenek azonos állásponton Orbánnal.

Ehhez kapcsolódóan utalt arra is, hogy mindig szükséges a párbeszéd fenntartása és nem szabad elhallgatni a nézeteltéréseket. Marcon szerint ez azért is fontos, mert az EU egysége nagy kincs, és kijelentette: tévednek azok, akik azt gondolják, hogy a kis megosztottságokkal Európa erősebb lesz. „A mai Európa nagyobb szuverenitásra és nagyobb egységre szorul” – jelentette ki a francia elnök.

„Az ősz beszökött Párizsba” – idézte majdnem pontosan Orbán Viktor Ady Endre versének első sorát beszéde kezdetén, hozzátéve, megtiszteltetés ősszel meghívást kapni a francia fővárosba. „Engem leginkább az intellektuális érdeklődést hozott ide” – folytatta Orbán, mert Macront olyan vezetőnek tartja, aki visszahozta az intellektuális viták erejét az Unióba.

Orbán Viktor – némiképp ellentmondva Macronnak – úgy fogalmazott, hogy most inkább arról akar beszélni tárgyalópartnerével, amiben egyetértenek, ilyen például az egység és az együttműködés. Orbán szerint a biztonsággal, a határvédelemmel, a közös európai haderővel kapcsolatos magyar és francia álláspont közel van egymáshoz. Orbán Viktor azt is kijelentette, hogy megpróbálja megértetni a francia elnökkel, miért olyan más a migráció kapcsán a magyar és a francia hozzáállás. A magyar kormányfő szerint ennek főbb okai az eltérő nyelv és az eltérő civilizációs hagyományok.

Orbán reméli, hogy az unió bővítéséről is sokat fognak beszélni, mert ez szerinte nagyon fontos a biztonság szempontjából. „Magyarország egy klímabajnok, kedves elnök úr!” – mondta még Macronnak Orbán, mert a karbonkibocsátási értékek alapján Magyarország Európa első harmadában található. Hozzátette: meg akarjuk találni az egyensúlyt a versenyképesség és a klímaharc között.

index.hu

Feltöltve: 2019.10.11.
Megnézve: 750

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra