HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egyre kevesebbet ér a pénzünk, hiába csak 3,1 százalékos hivatalosan az infláció, a megélhetéshez szükséges alapvető élelmiszerek ennél akár tízszer jobban drágultak. A KSH közreadta az augusztusi árakat, és azokat összevetve az egy évvel korábbiakkal beigazolódik, amit mindenki a saját pénztárcáján érez: egyre többet kell költenünk a mindennapi bevásárláskor.

A statisztika szerint az élelmiszerek átlagosan 5,6 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly augusztusban. De csak azért, mert bizonyos dolgok ára nem, vagy csak alig változott, néhány termék pedig valamivel olcsóbb lett. A legfontosabbak viszont szinte mind drágultak, ráadásul nem is akármennyire!

A sertéshús például 10 százalékkal. Egy kiló karaj tavaly nyár végén még 1460 forintba került, most 1600-ba, a sertéscomb ára pedig 1210-ről 1370-re emelkedett.

Legdurvábban a hagyma drágult, 215-ről 338-ra, a krumpli pedig már nem 187, hanem 251 forintba kerül. Ha így folytatódik, lassan drága ételkülönlegesség lesz a paprikás krumpliból.

Sovány vigasz, hogy ebéd után legalább olcsóbban kávézhatunk, a kávé kilónkénti ára ugyanis 20 forinttal csökkent, a tej literje pedig 5 forinttal lett olcsóbb.

Sok oka van a drágaságnak, de egy biztos, nem passzióból emelnek árat a kereskedők, hanem mert ők is drágábban kapják a világpiaci hatások miatt.

A sertéshús a sertéspestis miatt kerül egyre többe. Kínában a tomboló járvány miatt hiánycikk lett a disznóhús, ezért ott most nagyon sokat vásárolnak külföldről. Ha valamiből csökken a vásárolható mennyiség, az óhatatlanul áremelkedést okoz – magyarázta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az összefüggéseket.

A zöldség, gyümölcs árára leginkább az időjárás van hatással. Egy tavaszi fagy, özönvizes esőzés vagy egy aszály úgy meg tudja tizedelni a termést, hogy hiánycikk legyen a hazai krumpli és külföldről kelljen behozni a drágábbat, amint az a burgonyával meg is történt.

Ha nagy a drágulás, a vásárlók kevesebbet vesznek és megpróbálják valami mással helyettesíteni az az adott élelmiszert. A krumpli nagyobb drágulása után például valamelyest több rizs és tészta fogy, mert ezek is illenek a pörkölt, rántott hús mellé. A dráguló sertéshúst pedig rendszerint csirkével helyettesítik a takarékos háziasszonyok.

Többe kerül a tojás

Másfélszeresére drágulhat a tojás, mert több hipermarket áruházlánc májusban elhatározta, hogy a közeljövőben nem árulják a ketrecekben tartott tyúkok tojta tojásokat. A hagyományosan tartott baromfik úgynevezett mélyalmos tojása most is a legdrágább a boltokban. Ha az üzletláncok tartják magukat a bejelentéshez, csak ilyet lehet majd kapni náluk, ami Pákozd Gergely, a tojásszövetség alelnöke szerint 40 százalékos drágulást hozna.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.09.11.
Megnézve: 973

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra