HIRDETÉS
HIRDETÉS

Milliókkal vigasztalódhatnak a hatalomból kibukó polgármesterek! Aki elveszti a választást, vagy el sem indul, és legalább két éve betölti a posztját, az három havi végkielégítésben részesülhet a jogszabály szerint.

Ezt további három havi pluszpénzzel megtolhatja a képviselő-testület, ami összesen már félévi fizetést jelent. Mivel a polgármesteri fizetés a település nagyságával növekszik, a nagyvárosiak esetében több a végkielégítés is.

Több polgármester van, akinek biztos jár a búcsúpénz, mivel nem indulnak újra. Mások mellett például Puskás Tivadar (67) szombathelyi, Páva Zsolt (63) pécsi és Geiger Ferenc (65) soroksári polgármester 3 milliót biztos zsebre tehet a havi 1 millió forintos illetménye után, de ha az új közgyűlés kegyes lesz hozzájuk, akkor 6 millió forint is ütheti a markukat.

A legtöbb végkielégítés a legnagyobb, 1,3 milliós illetménnyel rendelkező főpolgármesternek jár a törvény szerint, de Tarlós István (71) inkább az újraválasztására hajt, így vélhetően a közel nyolcmilliós végkielégítés sem vigasztalná, ha ellenfele, Karácsony Gergely (44) győzne. Ha Tarlós győzne, Karácsonynak jár a végkielégítés: zuglói polgármesterként 3 és 6 millió forint közötti lelépési pénzzel számolhat.

A kisebb településeken természetesen kevesebb pénz jár a búcsúzóknak. Egy húszezer lakosú kisvárosból távozó polgármesternek a hétszázezer forintos illetménye után 2,1 millió forint végkielégítés jár, amit 4,2 millióra tornászhat fel a közgyűlés. Egy ötszáz főnél kisebb községnél pedig maximum 1,8 millió.

A szakértő szerint teljesen méltányolható, hogy pár havi illetménnyel segíti a törvény a távozó polgármestereket.

– Vissza kell térniük a civil életbe, amit a polgármesterség kedvéért megszakítottak, munkát kell keresniük, szükségük lehet átmeneti segítségre – magyarázta a Blikknek Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője. – Sok szavazó pártpreferencia alapján dönt a polgármesterjelöltekről is, de a többi választó esetében sokkal könnyebb megvédeni a polgármesteri címet, mint kihívóként győzni, már csak az ismertség és a megszokás miatt. Ha nem hagyja látványosan lepusztulni a települését, és nem követett el nagy hibákat, akkor a tapasztalatok szerint jó eséllyel pályázhat az újraválasztására – tette hozzá.

Nem kell már különadót fizetniük

Tavaly törölték el a végkielégítéseket sújtó különadót, amit még 2010-ben vezettek be a „pofátlanul magas végkielégítések” megsarcolására, az adókulcs pedig 2 millió forint fölötti összeg esetén 98 százalékos volt. A leváltott vagy távozó vezetők gyakorlatilag nem vihettek haza 2 millió forintnál nagyobb összeget. Az adókulcsot 2014-ben vitték le 75 százalékra, amit 3,5 millió forint fölött kellett fizetni.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.09.06.
Megnézve: 1011

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra