HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az Agrároldal Vétek Gábort, okleveles kertészmérnököt, növényvédő mérnököt, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének munkatársát kérdezte meg a poloskák Magyarországon betöltött szerepéről, és jövőjéről.

A szakértő elmondása szerint egyre több olyan poloskafajt találhatunk Magyarországon, amik eddig nem voltak jelen. A márványpoloska például egyfajta potyautasnak számít, hiszen a legkülönfélébb áru- vagy személyszállító eszközökbe behúzódva, azokban megbújva, a világon bárhová elhurcolható, ráadásul a városi környezetben is megtalálja az életfeltételeit, az őszi időszakban pedig előszeretettel húzódik be a lakásokba. A vándorpoloska pedig bár eredetileg szubtrópusi, trópusi faj, és korábban csak Európa mediterrán régiójában lehetett vele igazán találkozni, a szakértő szerint fokozatosan húzódik a kontinensen észak felé, ez pedig azt eredményezi, hogy már térségünkben is megtelepedett.

Akad több terület is, ahol tömegesnek mondható az előfordulásuk. Ilyen például Budapest, Pest megye térsége, Pécs környéke, de akár Győr, Szolnok vagy Szeged is.

Arra kérdésre, hogy mi várható idén, a docens nem tudott túl sok jót mondani.

„Augusztus-szeptemberre várhatóan egyre feltűnőbb lesz a jelenlétük. Már most is jelen vannak mindenhol, de ahhoz képest, ami most van, rosszabbra lehet számítani az elkövetkező két hónapban.”

Segítségül elárulta, hogy a leghasznosabb védekezés ellenük szerinte a fizikai távoltartás.

"Például a precízen felhelyezett szúnyogháló szóba jöhet lakások esetében.”

Vétek Gábor még hozzá tette azt is, hogy a piretroid hatóanyagú szerek is hatékonyak lehetnek a poloskák ellen. Viszont arra figyelmeztet mindenkit, hogy ne várja senki azt, hogy a szer hetekig, hónapokig hasson.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.08.11.
Megnézve: 1601

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra