HIRDETÉS
HIRDETÉS

Budapest — Hétfőn zárul az előválasztás jelöltállítási folyamata, amelynek során kiderülhet, hogy Karácsony Gergely (43), Kálmán Olga (51) és Kerpel-Fornius Gáboron (52) kívül mások is indulnak-e az ellenzéki főpolgármester-jelöltségért.

Ők már a hét végéig leadták az ajánlásaikat, rajtuk kívül még hatan kezdtek ajánlásgyűjtésbe, ma kiderül, milyen sikerrel. Puzsér Róbert (44) kritikus, aki miatt tartották volna eredetileg ezt az előválasztási fordulót, viszont nem vette fel az ajánlóíveket és valóban nem méreti meg magát.

A három biztos jelölt közül Kálmán Olga (DK) műsorvezetőnek a legnagyobb támogatottsága, 44 százalékkal, Karácsony Gergelynek (MSZP–Párbeszéd) 26, Kerpel-Froniusnak pedig 18 százalék az IDEA Intézet felmérése szerint az előválasztáson biztosan részt vevő fővárosiak körében. 12 százalék volt a bizonytalanok aránya.

Az erőviszonyok a mozgósítás hatására változhatnak, mivel ez csak a politikailag aktívak véleményét tükrözi, nem a budapestiekét – figyelmeztet a kutatócég.

– Az az előválasztás lényege, hogy az ellenzéki jelöltek most nyáron vívják meg az egymás elleni küzdelmüket, és ne ősszel, az önkormányzati választáson, mert az biztos bukáshoz vezetne – mondta a Blikknek Magyar György ügyvéd, az előválasztást szervező Civil Választási Bizottság elnöke, aki szerint így biztosítható, hogy csak egy, de esélyes ellenzéki kihívója legyen Tarlós Istvánnak (71). –Ötvenezerben határoztuk meg az érvényességi küszöböt, de óriási az érdeklődés a kiélezett küzdelem miatt, a szakértők szerint százezres nagyságrendű is lehet a szavazók száma – tette hozzá.

A szerda esti jelölti vita után, 20-án reggeltől lehet szavazni egy héten keresztül személyesen tizenöt helyszínen, vagy pedig előzetes regisztráció esetén interneten is. A voksolásnak csak a budapesti lakcímkártya a feltétele, valamint egy hozzájáruló nyilatkozat aláírása szükséges. A részt vevő pártok vállalták, hogy a győztes jelölt mögé sorakoznak fel az főpolgármesteri választáson.

Karácsonyé az első forduló

Februárban tartották az előválasztás első fordulóját, amelyen a baloldal jelöltjét választották ki. Itt Karácsony Gergelyt a Párbeszéd mellett a DK is támogatta, míg Horváth Csabát az MSZP. Végül óriási fölénnyel Karácsony győzött 28 ezer szavazatot szerezve és került be a második fordulóba, ahol a sors fintoraként kapott egy újabb baloldali vetélytársat is a DK jóvoltából.

blikk.hu

Feltöltve: 2019.06.16.
Megnézve: 1278

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra