HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az országban egyelőre sok a külföldi tojás, bár, ha növelni tudnánk a tojótyúk-létszámot, hamar önellátóak lehetnénk.

A fogyasztók kevésbé foglalkoznak a tojások megfelelő jelölésével, annál inkább azok árával – állítják a termelők. Hozzáteszik, ezért van piaca itthon mindenféle származású és méretű tojásnak. A vásárlók korrekt tájékoztatása jegyében a kilós ár, amivel kiszűrhető például a kisméretű tojással való ügyeskedés, már megjelenik a dobozokon. Ennél azonban többre, a magyar tojás védelmére is szükség van.

Most többféle kezdeményezés indul párhuzamosan – magyarázza Végh László, a Magyar Tojásszövetség elnöke. Az egyik ilyen a koronás tojás védjegyének bevezetése – mondta. Hozzátette: a hazai termelők több mint a fele már jelezte igényét a koronás védjegy használatára, így nyújtva minőségi garanciát a fogyasztók részére, valamint vállalva az évente több alkalommal előforduló ellenőrzéseket. Másik kezdeményezés az áfacsökkentés – mondta az elnök. A tojás piac évi hétmilliárd forintnyi áfakockázatot jelent a magyar államnak – fűzte hozzá. Azt kívánja még a szövetség elérni, hogy a kilós ár látható módon legyen feltüntetve.

Nagyjából 1,8 millió tojótyúkra lenne szükség Magyarországon, hogy a dömpingszerűen beérkező külföldi tojást megállítsuk. Ehhez azonban a szakma összefogása is kell - tette hozzá Végh László.

hirado

Feltöltve: 2013.10.07.
Megnézve: 2086

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra