HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kártyás vásárlások száma az elmúlt három évben a másfélszeresére emelkedett: manapság már majdnem ezermilliárd forintot költünk el így évente, ugyanakkor még mindig háromszor annyit fizetünk ki készpénzben – derült ki a Magyar Nemzeti Bank néhány napja közölt kimutatásából.

Még akkor is így van ez, ha a készpénzfelvételt kétszer akkora tranzakciós illeték terheli, mint a kártyás fizetést vagy az átutalást, mert míg például bankkártyás vásárláskor minden ezer forint után 3, addig készpénzfelvételkor 6 forint fizetendő, vagyis 100 ezer forintnyi automatás készpénzfelvételt 600 forint tranzakciós illeték terhel. Ha valaki ezt minden hónapban megteszi, az már évi 7200 forintnyi terhelést jelent.

Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádiónak adott interjújában megerősítette: a jövő évi költségvetés úgy készül, hogy havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig illetékmentes lesz a készpénzfelvétel. "Bizonyos korlátok mellett, ezt Rogán képviselőtársam már ki is dolgozta, havonta kétszer, az átlagjövedelem erejéig ingyenesen lehet majd készpénzhez jutni a kártyákról"-mondta a miniszterelnök.

A Bankszövetség nem ért egyet a tervvel. Egy korábbi közleményükben azt írták: üdvözlik és támogatják, hogy a lakossági bankkártya-használatot ne terhelje tranzakciós illetékfizetési kötelezettség, azzal viszont nem értenek egyet, hogy a bankkártyával történő készpénzfelvétel tényleges költségeit se érvényesíthessék a szolgáltatók. Úgy vélik: az, hogy a mindennapi készpénzszükségletnél több pénzt lehet ingyen felvenni, a szürkegazdaság erősödéséhez vezethet.

A Fidesz frakcióvezetője erre válaszul fogyasztói jognak nevezte a kétszeri ingyenes készpénzfelvételt az átlag jövedelem erejéig. Rogán Antal úgy fogalmazott: nem fogják engedni, hogy a bankok degeszre keressék magukat a magyar családokon, a kormány javaslatának értelmében pedig jövőre a bankkártyás fizetéseket semmilyen illeték nem terheli majd.

hirado

Feltöltve: 2013.10.06.
Megnézve: 1936

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra