HIRDETÉS
HIRDETÉS

A túlszaporodás és az állatok éhezésének megakadályozása jegyében csaknem 700 koalát altattak el halálos injekcióval titokban a vadvédelmi hatóságok Ausztráliában.

Szám szerint 686 koalát fogtak el és altattak el halálos injekcióval a Melbourne-től 230 kilométerre lévő Cape Otway Nemzeti Park régiójában. Az erszényesek közül sok az éhhalál küszöbén járt. A 2013 és 2014 között, három szakaszban végzett művelet titokban zajlott le, hogy elkerüljék az állatvédők és a közösség zúgolódását - tudósított a The Daily Mail online hírportálja.

Deborah Tabart, az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke is felháborodásának adott hangot: "Kegyetlen és durva dolgot tettek a koalákkal, nem tisztelik a turizmusban játszott szerepüket. Hogy bánhattak ezekkel az állatokkal ilyen tiszteletlenül?"

A kormány célja a szenvedő koalák humánus kezelése volt, nem a populáció méretének csökkentése. "Szörnyűséges látni éhen halni egy állatot. Minden második-harmadik elaltatott koala mindenképpen elpusztult volna a beavatkozás nélkül is. Jót tettünk azzal, hogy megszabadítottuk őket a szenvedéstől" - fejtette ki Desley Whisson koalaszakértő, aki az eutanáziaprogramot indítványozta az ausztrál kormánynak.

Az akciót állatorvosokkal, egyetemekkel és állatjóléti hatóságokkal konzultálva és együttműködve folytatták le. Whisson szerint a populáció másik régióba költöztetése vagy a szaporodás mesterséges szabályozása túl költséges. A költöztetés ráadásul számos negatív következménnyel, esetleg kudarccal járt volna.

A legyengült, éhező állatokat elfogták, elaltatták és regisztrálták. Cape Otway erdős területein addigra mintegy 8000 állat zsúfolódott össze. Az állatok sűrűsége elérte a 20 egyedet hektáronként - ehhez képest az elfogadható érték Victoria államban az egy hektárra jutó kevesebb, mint egy koala. Ilyen helyzetet csak a legjobb állapotban lévő egyedek élnek túl, a legidősebb és legkisebb állatok éhen halnak.

A szakértő úgy véli, a probléma akkor kezdődött, amikor az 1980-as években a koalákat behozták a régióba a Francia-szigetről. Cape Otway eukaliptuszfái felettébb jó táplálékul szolgáltak nekik, mivel alacsony a toxintartalmuk, és ásványokban gazdagok.

"Az állatok ezért nem mozdulnak innen. Éjszakánként általában egy-két kilométert is megtesznek, de ebben a populációban a területen maradnak és egyre növekszik a számuk" - fejtette ki Whisson.

Lisa Neville, Victoria állam gazdasági minisztere nem zárta ki egy újabb populációcsökkentés lehetőségét, de nyílt és átlátható akciót ígért. A koalát Ausztrália több államában a sebezhető, Dél-Ausztráliában a ritka fajok között tartják számon. Victoriában nem tartozik ilyen besorolás alá.

hirado

Feltöltve: 2015.03.04.
Megnézve: 1288

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra