HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > SPORT > Vívó Eb: 2012-nél jobban kell teljesíteni

t: 2046

Vívó Eb: 2012-nél jobban kell teljesíteni

Az elvárt, remélt érmek számát illetően hivatalos összesítés ugyan nem hangzott el a vasárnap kezdődő zágrábi vívó Európa-bajnokságot felvezető hazai sajtótájékoztatón, de a szakágvezetők előzeteseiből az derült ki a hétfői csapatbemutatón, hogy a tavalyihoz hasonló eredménnyel nem lennének elégedettek a szövetségi elöljárók, illetve a szakemberek.

Ez persze nem meglepetés, mivel a 2012-es legnanói kontinensviadalról mindössze egy éremmel - a férfi párbajtőrcsapat ezüstjével - tértek haza a magyar vívók. A reményeket ugyanakkor - túl azon, hogy ennél azért hagyományosan jobb eredmények szoktak születni - az is táplálja, hogy a Világkupa-sorozat magyar szempontból sikeresen alakult.

A tavalyi olimpián győztes Szilágyi Áron a Vk-versenyeken három bronz-, egy ezüst- és egy aranyérmet szerzett, a köréje szerveződő fiatal kardcsapat pedig kellemes meglepetést okozva két Vk-fordulót megnyert, egyen pedig második lett.

Többen jó eredményt várnak a női kardválogatottól is, amely májusban ezüsttel tért haza Chicagóból. Ez azért volt kiemelkedő eredmény, mert előzőleg magyar női kardcsapat nyolc éve vívott Vk-döntőt.

A tőlük már megszokott módon szállították a dobogós helyezéseket a férfi párbajtőrözők is, csapatban két második, illetve három harmadik helyet gyűjtöttek be, egyéniben pedig Boczkó Gábor Grand Prix-t nyert, Vk-bronzot szerzett, s utóbbiból jutott Rédli Andrásnak is. Az Eb-n is ez a csapat pályázhat a legkomolyabb eséllyel dobogós pozíció kiharcolására, már csak a megbízhatósága miatt is.

A 18. helyről az első tíz közé lépett előre a fegyvernem női válogatottja, köszönhetően többek között annak, hogy kétszer döntőzött. A csapat legtapasztaltabb és egyben legjobb vívója, Szász Emese ugyancsak eredményes évadot tudhat maga mögött, kétszer is összejött neki a második hely.

Tőrben egyedül Mohamed Aida tudott egyszer a dobogó harmadik fokára állni, a csapatsiker eddig elmaradt, de a válogatottat tapasztalt vívók alkotják, akik képesek lehetnek meglepetésre. Igaz, ehhez valóban jól kell vívniuk, mert a sorsolás nem ígérkezik könnyűnek. Férfi tőrben viszont továbbra is a felzárkózás lehet a cél.

A hazai szövetség (MVSZ) bejelentése szerint a legerősebb összeállításban szerepel a magyar válogatott a horvát fővárosban, ahol a 16 ezer fő befogadására alkalmas Zagreb Arenában zajlanak majd az asszók. Az MVSZ abban bízik, hogy sportszakmai szempontból sikeres lesz a főpróba a két hónap múlva esedékes budapesti világbajnokságra.

A magyar csapat és a program
férfiak:
kard: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András (csak egyéniben), Gáll Csaba (csak csapatban)
párbajtőr: Boczkó Gábor, Rédli András, Imre Géza, Szényi Péter
tőr: Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Széki Bence, Mazza Lorenzo
nők:
kard: Varga Dóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Benkó Réka
párbajtőr: Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina
tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Varga Katalin

a program:
16., vasárnap - női tőr, férfi párbajtőr
17., hétfő - férfi tőr, női kard
18., kedd - női tőr csapat, férfi párbajtőr csapat
19., szerda - női párbajtőr, férfi kard
20., csütörtök - férfi tőr csapat, női kard csapat
21., péntek - női párbajtőr csapat, férfi kard csapat

hirado

2013.06.14. 12:41

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek