HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > AKTUÁLIS > Az Egri csillagok lett Magyarország legkedvesebb regénye

t: 976

Az Egri csillagok lett Magyarország legkedvesebb regénye

Az Egri csillagok lett A Nagy Könyv. Gárdonyi Géza regénye a döntőben két másik remekmű, A Pál utcai fiúk és az Abigél felett diadalmaskodott.

Gárdonyi Géza (18631922) az ifjúság egyik legkedveltebb írója. Kedvenc hősei a falu szegényei közül kerülnek ki. Arany Jánossal vallja: a nemzet a köznépből fölemelkedő, tehetséges emberek által formálódik. Gárdonyi Gézát szenvedélyesen érdekli a nemzeti múlt. Stílusa egyszerű, könnyen érthető. Legszívesebben gyerekekről, fiatalokról ír (főleg történelmi regényeiben), akik a szegény nép soraiból küzdik fel magukat.

A regény a török időkben játszódik, s az egyik legfontosabb végvár, Eger védelméről szól. 1556-ban a törökök hatalmas erőkkel ostromolták a várat, de Dobó István és katonái sikeresen ellenálltak. Amikor az időjárás hidegebbre fordult, a török sereg visszavonult. Ennek a hadi sikernek híre kelt egész Európában. Az ostrom történetét dolgozta fel Gárdonyi, Bornemissza Gergely ifjúságának és férfikorának történetébe szőve.

A regényben Gárdonyi gondot fordított a történelmi hűségre. Sok forrásmunkát használt. Elzarándokolt a regény helyszíneire, bejárta Budától, Szigetvártól, Egertől Erdélyig, Sopronig és Konstantinápolyig azokat a helyeket, ahol hősei megfordulnak. Megismerkedett a törökök vallási szertartásaival, a korabeli életformával, az öltözködési, étkezési szokásokkal, a régi fegyverekkel. Valóságos alapja van az egri nők legendás hősiességének, akik forró vizet, szurkot zúdítottak a támadókra a várfalakról.

Sebestyén Márta a film "arcaként" mindvégig magabiztosan és fegyelmezetten állt a kamerák előtt, még azt is igazi, bátor egri nő módjára tűrte, hogy méternyi távolságra tőle robbanjanak fel a pirotechnikusok által beépített töltetek. (Pedig, mint elárulta - fél a tűztől.) S bár kezdetben furcsállotta a filmes munka menetét, - hiszen ha elénekel egy dalt, nem cseréli fel a versszakokat - mondta, egyre inkább hozzászokott ahhoz a "kuszasághoz", hogy a forgatáson nincs efféle kronológia, egy forgatókönyv jeleneteinek felvételét nem a történet határozza meg.

A műsor szerkesztői elegáns gálaműsorral zárták le a játék tíz hónapot átívelő időszakát. Ezalatt a nézők már bizonyították: az olvasás mégsem ment ki a divatból.

A műsor két házigazdája ezúttal is Varga Edit és Lévai Balázs volt. A top12-es listára bejutott regények képviseletében, a több mint száz meghívott vendég között jelen voltak a kampányfilmek arcai, és a korábbi filmes feldolgozások szereplői. Jöttek olyanok is, akik annak idején a százas listára kerültek alkotásukkal, például Rácz Zsuzsa és Böszörményi Gyula.

A kulturális tárca vezetője, Bozóki András éppúgy a vendégek között foglalt helyet, mint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Vizi E. Szilveszter, és a Nemzeti Kulturális Alapprogram vezetője, Harsányi László.

A regényeket igen szigorú szabályok szerint ajánlották még egyszer, utoljára az olvasók kegyeibe. Három kritikus kapta azt a feladatot, hogy másodpercre pontosan ugyanannyi ideig érveljen mindhárom regény mellett.

Tarján Tamás, Réz András és Lator László együtt diskuráltak a műsorvezetőkkel és igyekeztek segíteni a lehetetlenben: eldönteni, hogy Szabó Magdát, Molnár Ferencet avagy Gárdonyi Gézát szeressük-e inkább.

Az adás során külső helyszíneket is kapcsoltak, Pécs és Kecskemét kapcsolódott be a műsorba. Mindkét városban a megyei könyvtárak épületében gyűltek össze a könyvek barátai, ott ahol immáron tíz hónapja a leginkább segítették a Nagy Könyv játékot.

Vizi E. Szilveszter a műsor végén azt mondta: időszerű a Gutenberg-galaxis reneszánsza, hiszen a könyv változatlanul nagyon fontos szerepet játszik az egyén fejlődésében. Az ember szinte együtt él és gondolkodik a szereplőkkel az olvasás heteiben; az olvasás tartós, a film ezzel szemben csak 1-2 órás, a nézőre kényszerített szerepeket kínáló élményt jelent.

Harsányi László elmondta: még nem tudja, milyen formában lesz folytatása A nagy könyv programnak, a könyvtárakat mindenesetre szeretnék ellátni a legnépszerűbb olvasmányokkal.

hirado

2005.12.16. 11:03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek