
Japán és Dél-Korea után már Svájcban is hódít a szabolcsi alma. Elindult Svájcba az első kamion natúr és csokoládés almaszirom szállítmány Mátészalkáról. Svájc piacvezető burgonyachips gyártója tavaly szeptemberben fedezte fel a szabolcsi almaszirmot egy londoni élelmiszeripari kiállításon. Svájcban, a száz százalékig természetes szabolcsi almaszirom kiválasztását egy teljes évig tartó tesztelés és piackutatás előzte meg.
Az almaszirmokat gyártó mátészalkai cég a szatmári, illetve beregi térség gyümölcsit és zöldségeit dolgozza fel; termékeit Európa tizennégy országába exportálja. Igazi nagy áttörés volt a cég számára, hogy 2010-ben sikerült megvetni a lábukat a japán piacon is. Novák Mariann, a vállalkozás kereskedelmi igazgatója sikerükkel kapcsolatban elmondta, cégük a feldolgozás, illetve az aszalás során nem használ semmilyen tartósítószert, káros színrögzítő anyagot.
A gyártó már több éve együttdolgozik a Nyíregyházi Főiskola Agrár és Molekuláris Kutató Intézetével, akikkel közösen fejlesztik ki a cég új termékeit, illetve alakítják a régieket. Olyan kíméletes eljárást találtak ki, ami révén a friss gyümölcsben meglévő vitaminok, ásványi anyagok a feldolgozott termékben is megmaradnak.
Dinya Zoltán professzor, aki az egészséges élelmiszerek hatását vizsgálja, elmondta a Nyíregyházi Főiskola kutatóintézetében a régió vállalkozóival elsősorban pályázatok keretében működnek együtt. A termékfejlesztéshez a legkorszerűbb műszeres háttér áll rendelkezésre. A szakember beszámolója szerint befejezték az almák beltartalmi értékeinek vizsgálatát, és nyugodtan állítható, hogy az eredeti magyar fajták ebből a szempontból lényegesen jobbak, mint bármely más almafajta.
Novák Tibor, az almaszirom készítő vállalkozás tulajdonosa elmondta, Dél-Koreába ugyancsak szállítanak. A koreaiak előzőleg Japánban a plázák polcain találkoztak a magyar termékkel. A cég gazdája szerint az almaszirom Magyarország leghátrányosabb területét köti össze a világ legelőnyösebb helyzetű térségével.
hirado
2011.09.28. 10:49