HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Ilyen lesz az idei bor

t: 747

Ilyen lesz az idei bor

Testes, nehezebb a tavalyinál és finom - ilyen lesz az idei szőlőből készített bor a szakemberek szerint. Jó minőségű az idei termés az egri borvidéken is. Sem a fagy, sem a betegségek nem tettek kárt a gyümölcsben. Viszont a vártnál valamivel kevesebb szőlő termett.

A hagyományos módon kézzel és a legújabb módszerrel, géppel is szüretelnek az egyik egri borászatban. A termény mennyisége nem kimagasló, de a minősége jó. "6-7 tonna/hektár szőlőt takarítottunk be a korai fajtából. Most a középérésű szőlőket szüreteljük. Itt már jobb a helyzet. Itt már 8 -10 tonna közötti szőlő mennyiséget takarítunk be" – nyilatkozta Pál Sándor, Eger Város Hegyközségének elnöke.

A felvásárlási árakra sem panaszkodnak a szőlőtermelők: a fehér fajtákat kilónként 80 és 100 forint közötti áron, a vöröseket átlagosan 90 forintért tudják eladni. A Budai várban szüreti felvonulás és hordókészítés is volt. A borászok már sejtik, milyen lesz a mostani évjárat. „Magas mustfokokkal szüreteltünk. Úgyhogy valószínűleg, hogy nem azok a könnyű alkohol tartalmú borok lesznek a jellemzők, hanem inkább a magas beltartalmas borok” – közölte Tiffán Imre, borász.

A hétvégén hirdették ki a Koccintás 2011 verseny győztesét is. Ebben az évben a kunsági borvidékről Kiskőrös nyerte el a címet, amelyet az alapján ítélnek oda, hogy hol koccintottak a legtöbben egyszerre helyi borral. „Az volt a lényege, hogy a borra, mint termékre, mint magyar termékre ráirányítsuk a figyelmet, és azokra az emberekre, akik ezeken a borvidéki településeken tevékenykednek, és ebből élnek, ez az életük” – mondta Prónay Bence, a Koccintás 2011 verseny szervezője.

A szervezők azt remélik, hogy az akcióval azok a települések is figyelmet kapnak, amelyeket a szakma ugyan jól ismer, de a közvélemény kevésbé.

hirado

2011.09.12. 10:40

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek