
Megszűnt a kötelező standolás a vendéglátóhelyeken - módosították a jövedéki törvényt. Mostantól már nem vizsgálják a pénzügyőrök a vendéglátóhelyeken, hogy miből mennyi fogyott. A szeszesitalok eredetét persze továbbra is ellenőrzik. A megkérdezett vendéglátósok azt mondták, örülnek annak, hogy csökkent az adminisztrációs teher.
Folyamatosan hordják a hűsítő italokat a pincérek a vendégeknek az egyik budapesti, belvárosi étteremben. A forró nyári napsütésben jóval kevesebb rövid ital fogy. Azt, hogy pontosan mennyi, eddig kötelező volt havonta lemérni.
Sőt 2009 februárjában még a napi standolást is bevezették. Akkor sok vendéglátós inkább levette a polcokról a rövid italokat, mint hogy naponta méricskélje az összeset.
Volt, aki a párlatokat még az itallapról is száműzte. Az életszerűtlen törvény, mindössze egy hónapot élt meg. 2009 márciusa óta már csak havi nyilvántartásnak kellett lennie, amit a pénzügyőrök ellenőriztek.
Most pedig ezt is eltörölték, hogy csökkentsék az adminisztrációs terheket. A vendéglátósok azt mondták, örülnek, hogy eggyel kevesebb a kötelezettségük.
„Minden ilyen változást üdvözlünk, az, hogy havonta nem kell a standot leadnunk a vámhivatal felé, ez nagyon-nagy könnyebbség” – mondja Baranyai Csaba, a Gerlóczy Café teremfőnöke.
Az alkoholok eredetét azonban továbbra is ellenőrzik; azt mondják a standolás csak egy módja volt az ellenőrzésnek; ez mással is ki lehet váltani.
„Számlával kell tudni igazolnia a kereskedőnek, hogy az a termék, úgynevezett hivatalos forrásból vásárolta meg, illetve a pénzügyőrök vizsgálhatják továbbá az alkoholfokot, nézik a zárjegyeket, azoknak a sorszámát” – hangsúlyozta Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője.
Az egyik étteremben azt mondták, magunknak továbbra is standolnak. Hiszen jó, ha látják, hogy a bevételhez képest valóban mennyi alkohol fogyott.
hirado
2011.07.17. 12:47