HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Egyértelműbb címkék az élelmiszereken

t: 170

Egyértelműbb címkék az élelmiszereken

Fel kell tüntetni az összetevőket és a származási helyet az élelmiszerek címkéjén, hanem az éttermekben és a menzákon is.

Egyértelműbben és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy miből mennyit tartalmaznak. Az Európai Parlament ugyanis megszavazta az új élelmiszer-címkézési szabályozást - számolt be róla a Duna TV Híradója.

Az allergén összetevőket például nemcsak a csomagolt élelmiszereken kell feltüntetni, hanem a menzákon és az éttermekben is. A jogszabály hivatalos közzétételét követően az élelmiszeriparnak legfeljebb öt éve lesz arra, hogy alkalmazkodjon az új előírásokhoz.

Az élelmiszer csomagolásán a címke nem utalhat olyan összetevőre, ami valójában nincs benne. Így ha a joghurtos dobozon friss gyümölcsök fotója látható, akkor a gyümölcsöknek a joghurtban is ott kell lenniük - hangzott el a riportban.

Fel kell majd tüntetni például a halaknál, húsoknál azt is, hogy melyik országból, honnan származnak. A csomagolt élelmiszereken pedig táblázatba kell rendezni, hogy mit is tartalmaz. Így könnyebben tájékozódhat a vásárló – mondta a Duna Televízió Híradójának Renate Sommer EP-képviselő.

Mindez abban segítheti, hogy ha adva van két élelmiszer, akkor egységesen, egész Európában bárhol vásárolom meg, össze tudom hasonlítani. Ezentúl az allergiát okozó összetevőket is jelölni kell, és nemcsak a csomagolt élelmiszereken, hanem a menzákon és az éttermekben is – emelte ki Dömölki Lívia élelmiszer-szakértő.

hirado

2011.07.08. 10:45

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek