
A tokhaltenyésztés pénzügyi hátteréről immár meglehetősen sokat tud dr. Szamfira György egykori ügyvéd, aki a jogi pályát hagyta ott azért, hogy a tokhal segítségével kaviárt tudjon előállítani.
Az első magyar kaviár és tokhaltelep azóta már működik Vésztőn, és tulajdonosa azt mondja, az itt előállított kaviár, amely a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny idei döntőjén is sikert aratott, jobb minőségű az orosznál és a franciánál is, valószínűleg a nagyon jó vízminőség miatt.
Az üzem csúcskapacitását évi 3,5-4 tonna, de tervezik a bővítést is, amely után a teljesítmény 12-13 tonna lenne - hangzott el a Kossuth Rádióban.
A tulajdonos azt mondja, jönnek olyan befektetői ajánlatok is, amelynek nyomán a telep évi 35 tonna kibocsátására lenne alkalmas, így Magyarország lehetne a kaviártermelés európai központja. Az áruból Magyarországon azért biztosan nem fogyna sok, mert a piac felvevőképessége nagyon kicsi, a kaviár nagyon drága, és nincs hagyománya sem - mondja Szamfira György.
hirado
2011.03.09. 10:24