
Magyarország lazít a dioxin-botrány miatt a Németországból származó sertéshúsra vonatkozó korlátozásokon. A részleteket azután hozzák nyilvánosságra, hogy egyeztettek a módosítást sürgető Európai Unióval. Az agrárminisztérium szerint a német termékek biztonságosak, eddig nem találtak dioxinnal szennyezett húsárut. A magyar sertéstartók nem örülnek az enyhítésnek.
Az egyik áruházláncban többségében német hústermék kapható. A korlátozás bevezetése után azonban mintegy 40 árucikket levettek a polcokról. A cég egyik ügyvezetője azt mondta telefonon a Híradónak: örülnek, hogy Magyarország- Brüsszel kérésére -enyhíti
a német termékek szigorú behozatali szabályain.
A határozatot módosítani fogjuk... - csak ennyit árult el az agrárállamtikár. Azt mondta: ezután is szigorúan ellenőrzik a külföldről behozott hústermékeket, de a kormány hajlandó ésszerű kompromisszumokra az Európai Bizottsággal.
Meggyőztek minket, hogy nem indokolt olyan erős szankció illetve eljárás, mint amit mi csináltunk - mondta Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.
Nem örül a döntésnek a magyar sertéstartók képviselete. Sajnáljuk hogy a német nagy húsipari lobbik és kereskedelmi lobbik olyan nyomást tudtak gyakorolni a Brüsszelben tárgyaló minisztériumi vezetőkre, hogy ezt a lépést megteszik, da abban bízunk hogy ez csak egy részleges visszavonulás lesz - közölte Sákán Antal a Magyar Serésttartók Szövetségének elnöke.
A magyar húsipari szereplők a Híradónak már korábban azt mondták, hogy több itthoni cég az utóbbi hetekben nagy mennyiségben vásárolt német húst, mert a dioxinbotrány miatt olcsón adták. Az eddig megvizsgált mintákban azonban nem találtak dioxint.
Fazekas Sándor agrárminiszter Brüsszelben, a magyar uniós elnökség programjának ismertetése után azt mondta: szigorítani kell az unióban az ellenőrzést, de alapvetően jól működik az élelmiszerbiztonsági rendszer.
hirado
2011.01.26. 11:18