
Kilónként 30-40 forinttal drágábban adják hétfőtől a kereskedőknek a baromfihúst a vágóhidak - tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Baromfi Terméktanács elnöke.
Bárány László szerint az áremelésnek több oka is van: egyrészt az energia-és takarmányköltségek évek óta tartó emelkedése. A másik tényező, hogy a brazíliai baromfipestis miatt eltűnt az olcsó dél-amerikai áru, amely még a tavalyi madárinfluenza-pánik után került az európai piacokra.
A brazil csirke kiesésével hiány lépett fel az európai piacon, így a Magyarországról korábban nem vásárló angol, holland, olasz, lengyel és cseh kereskedők megjelentek a magyar feldolgozóknál, ami szintén növeli az árakat. A baromfitanács elnöke szerint tartósan lehet számolni a baromfitermékek árának drágulásával, mert a termelés költségei várhatóan tovább emelkednek - olvasható a lapban.
hirado
2007.06.11. 09:44