HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > NŐI > Fogamzásgátlás

Sokan könnyelműen szedik a fogamzásgátló tablettákat, és csak kevesen tudják, milyen problémák forrása lehet mindez. Cseh Erika szülész, nőgyógyászt a leggyakoribb problémákról, és helyes szedésről faggattuk.
Egy legenda szerint Midász király kecske hólyagjából készített óvszerrel vigyázta ágyasait a teherbe eséstől, a régi rómaiak pedig állatok tisztára mosott belével védekeztek a nemi betegségek ellen. Egy olasz orvos, Gabrielle Fallopio 1564-ben írt először a finom vászonból varrt óvszerről.
Nagy-Britanniában évente majdnem kétszázezer abortuszt hajtanak végre, amelynek oka a szakemberek szerint az, hogy a nők nehezen jutnak hozzá a megfelelő fogamzásgátló eszközökhöz.
Egészséges önkénteseket keresünk klinikai gyógyszervizsgálatokhoz - olvasható a Műegyetem épületeiben elhelyezett plakátokon. A résztvevőknek kiemelt, százezres nagyságrendű díjazást ígérnek. A vizsgálatok során embereken még nem kipróbált gyógyszerkészítményeket tesztelnek. Az [origo] által megkérdezett egyetemisták többsége szerint csak "egy-két elvetemült" vállalná, hogy "gyógyszerkísérleteket végezzenek" rajta, bár sokak szerint ez attól függ, mennyi pénzről van szó.
A jövő év elején kezdik tesztelni azt a fogamzásgátló szert Ausztráliában, amelyet az eddig alkalmazottakkal ellentétben elég a bőrre permetezni. Az új módszer praktikus, és alacsony hormontartalmú - ígérik a szakemberek.
Magyarországon a párkapcsolatok háromnegyedében a nőkre hárul a fogamzásgátlás feladata. Tény, hogy a női fogamzásgátlók eszköztára sokkal gazdagabb, mint a férfiaké. Mi alapján választanak, választunk védekezési módszert? Mennyire bízzuk magunkat az újdonságokra? Ez is kiderült egy most elkészült felmérésből.
Megdöbbentő eredménnyel zárult egy nemrégiben végzett szexológiai felmérés Romániában. Mint kiderült, az országban a népesség 5 százaléka van csak teljesen tisztában az AIDS és a nemi betegségek fogalmával.
Jó szándékáért jutott majdnem börtönbe egy ausztrál férfi, mivel mindent elkövetett, csakhogy kisegítse szorult helyzetbe került unokatestvérét.
Gumióvszer idő előtti levétele miatt ítélt pénzbírságra a bíróság egy férfit Új-Zélandon. A vádlott egy örömlánnyal szeretkezett és aktus közben - persze kis szünetet beiktatva és a prostituált tudta nélkül - húzta le magáról a védőeszközt, amivel kihágást követett el: veszélyeztette a hölgy egészségét.
A vészhelyzetben használandó fogamzásgátlók fogyasztásának gyakoriságát nem befolyásolja az a tényező, hogy ezek könnyebben beszerezhetőek, és ez a tény nem vezet a védekezés nélküli szexuális élet elterjedéséhez sem - jelentették ki brit kutatók.
A nem kívánt terhességgel szemben nyújt védelmet - csakúgy mint a hagyományos tablettaformájú társai - egy új fogamzásgátló szer.
Kifejezetten káros, ha valaki hamar elkezdi a fogamzásgátlók szedését. Még mielőtt azt hinnék, hogy hevenyészett felvilágosító előadást olvasnak itt, gyorsan tisztázni szeretném, hogy nem a fogamzásgátlás jelentőségéről és módszereiről szeretnék szólni, hanem annak gyakran felmerülő káros mellékhatásairól. Erre ugyanis sokan soha nem gondolnak. Még a szexológusok sem.
Az óvszer valószínűleg a legjobb fogamzásgátló azok számára, akiknek nincs állandó partnerük, s így nem élnek rendszeres nemi életet. Az óvszernek megvan az az óriási előnye is, hogy recept nélkül, könnyen beszerezhető. Bárki gond és pirulás nélkül vásárolhat belőle, használata némi gyakorlás után könnyen elsajátítható.
A szülészorvosok általános tapasztalata, hogy a szülés után a friss anyukák 99%-a hangos szóval (értsd: ordítva) megesküszik: nem hogy gyereke nem lesz több, de őt férfi többet nem illeti... Na hiszen. Alig telik el hat hét, és rég elfeledett problémával kell szembenézni: ez pedig a szex és a fogamzásgátlás kérdése.
"A gyerekek osztálytársainak, baráti körének tagjai trófeákkal dicsekszenek, és ő sem akar lemaradni. Ha kamasz gyermekünket elővesszük, hogy most aztán felvilágosítjuk, mi is furcsán érezhetjük magunkat, de gyermekünk is, vagy kinevet, mert sokkal többet tud, mint azt mi gondolnánk, vagy meg sem hallgat." - Dr. Laczkó Katalin írása a tinédzser kori abortusz pszichológiai okait és következményeit járja körül.

Következő Utolsó