HIRDETÉS
HIRDETÉS

Számítások szerint még mintegy 2,2 milliárd euróval tartozik Magyarország a valutaalapnak. Orbán Viktor miniszterelnök hétvégén adott utasítást ennek végtörlesztésére. A pénz rendelkezésre áll, nincs szükség devizakötvény kibocsátására. A tranzakció kamatmegtakarítást hoz, és jó üzenet a piacoknak.

Csökkenhet az államadósság, ha Magyarország néhány héten belül, jóval a határidő előtt, teljes egészében visszafizeti, vagyis végtörleszti a Nemzetközi Valutaalaptól még 2008-ban felvett hitelét – hangzott el az M1 Híradójában.

Összmagyar érdeknek nevezte az államadósság csökkentését Orbán Viktor a tusnádfürdői nyári szabadegyetemen tartott tegnapi előadása után.

A miniszterelnök kérdésekre válaszolva azt mondta: ha egy országban az államadósság a bruttó hazai össztermék, vagyis a GDP 90 százalékát meghaladja, onnan önerőből visszajönni szinte alig van esély. Egyúttal emlékeztetett: a magyar adósságállomány 70-90 százalék között van, ezzel az életveszélyes sávban vagyunk.

Orbán Viktor tegnap jelentette be: hogy Magyarország néhány héten belül, jóval a határidő előtt, teljes egészében visszafizeti, vagyis végtörleszti a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) még 2008-ban felvett hitelét. Ez az összeg egyébként rendelkezésre áll, mert az elmúlt 3 évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt és be is gyűjtöttük – fogalmazott a kormányfő.

A portfolio.hu elemzője szerint az államnak az IMF felé összességében még 2,2 milliárd eurónyi törlesztési kötelezettsége van. Weinhardt Attila azt mondja: az állam kényelmesen, újabb devizakötvény-kibocsátás nélkül törlesztheti most az adósságot.

Mivel ez a pénzt már a rendelkezésre áll, ezt az elmúlt időszakban a magyar állam a piacokról már bevonta, így ezzel a végtörlesztéssel az államadósság automatikusan visszaesik, melynek mértéke becsléseink szerint 2-3 százalékpont - mondta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még pénteken, ugyanennek portálnak azt nyilatkozta, ez jó üzenet lehet a piacok számára, másrészt kamatmegtakarítást hoz az országnak.

Ha pedig kevesebbet kell költeni a kamatokra, akkor szakértők szerint több pénz marad például gazdaságfejlesztésre, ami segítheti, hogy a növekedés tartós legyen és egyre gyorsabb.

hirado

Feltöltve: 2013.07.29.
Megnézve: 1754

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra