HIRDETÉS
HIRDETÉS

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfó nevű tájékoztatóján számolt be a legfontosabb kormányzati döntésekről és a járványügyi helyzetről.A kormányülésen megállapították, hogy a szomszédos országokban és Európa jelentős részén megkezdődött a járvány harmadik hulláma, itthon viszont csökken az esetszám és a halálozások száma is. Az elmúlt két hónapban sikerült következetesen betartani a járványügyi intézkedéseket, melyekkel a hatékony védekezés és az ország működőképessége is biztosított maradt.

A kormány a jövő héten felülvizsgálja a február 1-jéig hatályban lévő szabályokat, de amíg nincs megfelelő átoltottság, avagy nem csökkennek drasztikusan az esetszámok, érdemi változtatásra nem kell számítani.

Az EU-által ígért vakcina mennyiség kevés a tömeges oltáshoz. Magyarország értékeli az Európai Bizottság törekvéseit, de az eredmény kevés, szinte minden tagállam kritikával illette a vakcinabeszerzés lassúságát.

Ezért Magyarországnak máshol is kell vakcinát keresnie – Kínával és Oroszországgal is tárgyalnak –, de csak olyan vakcinát szeretnének beszerezni, amivel már több millió embert oltottak, és amelyet a hazai hatóságok biztonságosnak minősítettek.

Lehet választani az oltások közül, ha valakinek nem tetszik az, amit szerezni lehet, várhat, amíg nem érkezik olyan, ami neki tetszik.

Tehát, ha valaki sorra kerül az oltási terv szerint, megkérdezik tőle, hogy a rendelkezésre álló vakcinák melyikével be kívánja-e oltatni magát. Ha nem kívánja, akkor legközelebb akkor kap értesítést, ha lesz olyan vakcina, amit ő is elfogad – mondta egy kérdésre válaszolva a téma kapcsán Gulyás Gergely.

Az Európai Gyógyszerügynökség is lassú, az Astra Zeneca vakcináját a magyar hatóságok engedélyezték, de az uniós döntésre még várni kell ahhoz, hogy oltani lehessen velük, pedig ebből van a legtöbb. Itthon a Szputnyik-V orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott. Szijjártó Péter ma Oroszországba utazik, hogy tárgyaljon ebben az ügyben.

Az Astra Zeneca-oltás kapcsán Gulyás Gergely később egy kérdésre válaszolva elmondta, nem sürgetni akarja a kormány a gyógyszerhatóságot és az európai gyógyszerügynökséget, de látni kell, ha van biztonságos oltás, azt engedélyezni kell mielőbb, mert emberek halnak meg oltás nélkül.

Egyébként, ha megkapnánk az Európai Unión keresztül lekötött vakcinamennyiséget, azzal 8,8 millió embert lehetne beoltani.

Gazdaság:

A tavalyi 6 százalékos recesszió mellett sikerült a munkahelyek biztonságát megőrizni.

Emelik a háziorvosok bérét!

Hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs megfelelő egészségügy, a háziorvosok felkészültsége nélkülözhetetlen. A háziorvosok nagy szerepet vállaltak a koronavírus elleni küzdelemben – mondta Gulyás Gergely.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy:

Az a háziorvos, aki praxisközösséget vállal – annak szorosabb formáját –, a jelenlegi háziorvosi bér és a bértábla szerint járó bér különbözetét teljes egészében megkapja béremelésként.
Aki a praxisközösség lazább formáját választja, az a jelenlegi háziorvosi bér és a bértábla szerint járó bér különbözetének 80 százalékát kapja meg.
Aki nem vállal praxisközösséget, az a háziorvosi bér és a bártábla szerint járó bér különbözetének 30 százalékát kapja meg emelésként.
Az állami ellátásban résztvevő fogorvosok is erre számíthatnak.

Ez százmilliárd forintos költség az államnak, de fontos, hogy a magyar egészségügy erős talapzaton állhasson – mondta Gulyás Gergely.

Kérdésekre adott válaszok:
A kormány 6 milliárd forintos támogatást ígért a Lánchíd felújítására. Ezt tartja-e a kormány, illetve mit szólnak az 5 milliárdos dráguláshoz? Válasz: Úgy tűnik, mintha a főváros számára a pénz különösebb jelentőséggel nem bírna, hiszen, ha elfogadták volna a korábbi ajánlatot, akkor 5,5 milliárd forinttal olcsóbban készülne el a felújítás, és nem most kezdődne, hanem lassan befejeződne. Ennek ellenére a kormány támogatást biztosítani hozzá. Látni kell, hogy a főváros drágább ajánlatot fogadott el, ráadásul egyszerűbbet is, sok fejlesztés kimaradt.

Tartanak tőle, hogy a Facebook beavatkozhat a magyar választásokba? Válasz. Azt látjuk, hogy az Egyesült Államokban és Európában is mindenki keresi a megoldást, amellyel ezeknek a cégeknek a működését alkotmányos keretek között tudja tartani. A jogsértések ellen fel kell lépni, de a szólásszabadságot biztosítani kell. Ezek a garanciák nem érvényesülnek, illetve nem is lehet ezeket a cégeket számon kérni, ezzel kapcsolatban lesz az Igazságügyi Minisztériumnak javaslata.

Az egyetemek távoktatásban kezdik az oktatást? Válasz: A kormány felülvizsgálja a február 1-jéig érvényes szabályokat, de jelen állás szerint nem lesz változtatás, tehát távoktatás lesz az egyetemeken.

Nyárig beoltható a felnőtt lakosság 70 százaléka? Válasz: Ha ebben az ütemben érkeznek az unióból a vakcinák, akkor nem. Ha sikerül máshonnan szerezni, akkor igen. De ha a krónikus betegeket és a veszélyeztetett korcsoportot, 2,5-3 millió embert be tudnánk oltani, onnantól ők védettek lennének, s akkor az egész járvány nem lenne olyan fenyegető, mint most.

Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez 165.500 ember beoltására elég. Ma körülbelül 140 ezer beoltott embernél tartunk. A jövőbeni ütemezésről csak előrejelzések vannak az unió irányából a Pfizer és a Moderna vakcináját illetően.

Szijjártó Péter Moszkvába utazik. Mennyit rendel a kormány Szputnyik vakcinából? Válasz: A Szputnyikkal kapcsolatban a tárgyalások után, holnap a külügyminiszter tud majd számokat mondani. Úgy tűnik, Oroszország megoldotta a gyártási kapacitásokkal kapcsolatos problémáit. A kínai Sinopharm esetében egymillió vakcina azonnali szállításáról állapodtunk meg, de ehhez szükséges az OGYÉI engedélye.

Lehet majd a háziorvosoknál regisztrálni az oltásra? Válasz: Nem, online formában lehet regisztrálni, az időseknek ez papír alapon is lehetséges. Az oltási sorend igazságossága csak akkor érvényesülhet, ha központi nyilvántartás van. Így lehet csak betartani az oltási tervet és beosztani az oltóanyagot.

A rendkívüli EU-csúcsra van javaslata a magyar kormánynak? Válasz: Ott is az oltás üteméről, a korlátozások megszüntetésének vélelmezett üteméről van szó, vélhetően a kormányfők is azt sürgetik majd, hogy több vakcinához juthassunk. Ehhez Magyarország is csatlakozik.

A vakcinaútlevél mire lesz alkalmas? Válasz: Védettséget igazoló okirat lesz, néhány héten belül elkészül, a védettség tényéről mindenki plasztik kártyát kap. Védettséget mintegy fél évig a fertőzés után is lehet szerezni, avagy a vakcina segítségével. Lesznek különbségek, ez nyilvánvaló, de például a beoltottak számára nem lesz értelme fenntartani az éjszakai kijárási tilalmat. Az igazolás érvényessége tekintetében Gulyás Gergely arról beszélt, hogy nem tudni, melyik vakcináknál mennyi idő a védettség. Általában eddig a különböző védőoltásoknál nem volt olyan, amit egy évnél sűrűbben kellene beadni. A kormány egyelőre csak arról döntött, hogy lesz a védettséget igazoló igazolvány, de a részleteket még ki kell dolgozni.

Az igazolványt mindenki megkapja, akit beoltottak,a vagy korábbi fertőzése miatt a védettség fennáll nála. Hogy mire lesz jó az igazolvány, azt a kormány később állapítja meg – mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint februárban már rendelkezésre áll majd ilyen igazolás.

Valóban dugódíjat tervez a kormány a leendő Galvani híd miatt? Válasz: A kormány biztos, hogy nem tervez dugódíjat, sőt, ellenzi azt. A főpolgármesternek az autósokhoz való viszonya leginkább az „autósüldözés” szóval írható le, csak egy kicsit más jelntéstartalommal. Koncepciótlan biciklisávokkal, átalakításokkal már így is megnehezítették az autósforgalmat. Kerékpársáv persze, kell, csak nem a körúton, ahol nincs kerékpáros, viszont komoly dugót okoz. A kormány nem tervez dugódíjat.

Mi lesz, ha egy hétre leállnak a szemétszállítással a fővárosban a ferencvárosi Baranyi Krisztina polgármester javaslatára? Válasz: Ez szerződésszegés lenne, annak a fővárosnak, amelyiknek van pénze drágább közbeszerzésekre, drágább Lánchíd-felújításra, biztos van szemétszállításra is, amellett, hogy ez szerződéses kötelezettség.

Melyik oltást ajánlják fel az időseknek, mert a Népszava szerint veszélyes lehet rájuk némelyik. Válasz: A szakhatóságok szakértelmében kell bízni, minden vakcinát meg kell vizsgálni, s az oltást megelőzően a pácienst is meg kell vizsgálni. A rémhírterjesztés azért sem jó, mert emiatt lehetnek olyan idősek, akik nem oltatják be magukat.

Van olyan, hogy az oltási sorrendet megkerülve kapnak vakcinát emberek? Válasz: Ha valaki ezt a sorrendet figyelmen kívül hagyja orvosi részről, az hivatali visszaélés bűntettét követi el, mert mást jogosulatlan előnyben részesít. Ilyen esetekről Magyarországon egyelőre nem tudni.

Mekkora volt az államadósság? Válasz: 2019 végére 69 százalék volt, majd tavaly 80 százalékra emelkedett, ezzel a középmezőnyben voltunk Európában. A gond délebbre van: az olaszoknál 160 százalék, Portugáliában 130 százalék. Az uniós átlag 90 százalék körül van, ennek fényében kell a magyar 80 százalékot nézni. Ha az elmúlt években nem csökkentette volna az állam az államadósságot, most nagy bajban lenne az ország.

Beoltották már bármelyik kormánytagot koronavírus ellen? Válasz: Nem. Itthon az oltási sorrendet tartják be. Máshol, például Izraelben, a kormányfőt oltották be előszö. Nem feltétlenül rossz az a gyakorlat sem, ha szükséges a bizalom növeléséhez. Magyarországon az oltási sorrendet tartják be, ennek a változtatásához jogszabály-módosításra lenne szükség.

Miért rendelte el örökségvédelmi eljárást a Márvány menyasszony és a Wichmann-kocsma ügyében, illetve miért nem a Radetzky-laktanya esetében? Válasz: Örökségvédelemre méltó helyekről van szó. Bár a Wichmann-kocsma épülete nincs túl jó állapotban, de itt találták fel a magyar kártyát, a Márvány menyasszony szintén ikonikus épület. Az önmagától lassan összeomló Radetzky-laktanyát viszont a homlokzat megtartásával átépítik, az engedély megadása előtt többször megnézték a terveket és átalakításokat kértek. Műemlékvédelmi szempontból kifogásolhatatlan a terv.

Mit tervez tenni a kormány azokkal a csoportokkal, amelyek a boltok önhatalmú kinyitását szorgalmazzák, dacára a szabályoknak? Válasz: Mindenkit a törvények betartására biztatunk. Senki nem szeretne ilyen keretek között élni, de most ezen szabályok betartása szolgálja azt, hogy amíg nincs elég vakcina, kordában lehessen tartani a járványt.

Hogy áll a Debreceni Egyetemen fejlesztett magyar vakcina? Válasz: Itt egy nemzetközi kutatólabor kialakításáról van szó, az egyetem és az NNK számára 2 milliárd forintot különített el a kormány vakcinafejlesztésre, illetve támogatják a határokon átnyúló együttműködéseket is. Van is ilyen, épp a kínai Sinopharmmal, de tartani lehet attól, hogy a jelenlegi vírushelyzetben ez semmiféle megoldást nem nyújt, mert egy ilyen labor felépítése hosszabb ideig tart – mondta a miniszter.

Szervezhet-e belföldi osztálykirándulást, sítábort egy iskola? Válasz: Az, hogy egy osztály, amely amúgy is minden nap együtt van, elmegy kirándulni, nem jelent semmiféle kockázatot. De mivel az éttermek, szállodák zárva vannak, este nyolcra pedig haza kell érni, ez legfeljebb egy-egy napközbeni kirándulás lehet.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.01.21.
Megnézve: 69

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra